Nezapamćene poplave: U okolici Vrgorca i dalje teško, razina vode narasla za 35 cm, brani se mjesna škola

poplava
U PROTEKLIH nekoliko dana vrgorsko područje pogodile su nezapamćene poplave, a iz najugroženijeg sela Kokorića može se izići samo čamcima, bagerima Vodoprivrede i terenskim vozilima HGSS-a.


U mjestu Kokorići voda i dalje nadire, ali nešto slabijim intenzitetom nego zadnja dva dana. I noćas je padala kiša.

Od sinoć do jutros se razina vode podigla za oko 35 centimetara, prometnice su pod vodom, kao i nekoliko dodatnih objekata. Prometno je odsječeno oko 100 ljudi, a voda se nalazi na pragu ulaza u mjesnu školu pa su i ondje postavljeni zečji nasipi.

Toni Poljak iz splitskog HGSS-a rekao je jutros kako nema većih promjena, ali da će danas biti više posla jer je komunikacija kroz selo Kokorići poplavljena za razliku od jučer. Poljak je rekao kako nije došlo do plavljenja novih objekata, ali da očekuju prodor vode u još neke objekte.

Djelatnici HEP-a su morali podignuti i zategnuti elektrovod koji vodi do naselja Kutac i time osigurati daljnju elektroopskrbu naselja.

Kako nam je sinoć rekao vrgorački gradonačelnik Ante Pranić, vodostaj u naselju Kokorići pored Vrgorca i dalje raste.

"Voda raste i dalje. Došla je do nasipa škole, crpke rade. Može se očekivati da će voda do ujutro ugroziti školu i četiri dodatna objekta", rekao je za Index Ante Pranić.

Danas će Kokoriće i vrgorački kraj posjetiti i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kao i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. Ministrica će u 13 sati održati konferenciju za medije.

Boban je, podsjetimo, jučer najavio proglašenje elementarne nepogode u vrgoračkom kraju zbog poplave u naselju Kokorići, dodavši da sada ondje neće biti potreban angažman Hrvatske vojske.

"Vidljivo je i golim okom da će biti proglašena elementarna nepogoda - to će biti učinjeno sutra tijekom dana", rekao je župan Boban prilikom jučerašnjeg posjeta poplavljenom vrgoračkom području. Naglasio je kako je poplava strašna.

Rekao je i da će vatrogasci postaviti šatore za prihvat i rukovođenje daljnjim radom.

"Crveni križ Splitsko-dalmatinske županije osigurao je nešto isušivača, međutim, potrebno ih je još dodatnih 30-ak i to ćemo zatražiti od ministra Banožića i mislim da neće biti problema", kazao je župan Boban.

Područje Vrgorca jučer je obišao i bivši ministar obrane, a sada posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića Damir Krstičević.

"Ovo je moj rodni kraj. Ovo su vrijedni ljudi, u par dana se sve uništilo, to nije lako. Štete su ogromne, na kućama, nasadima jagoda, trebat će sad pomoć od države da se ovo sanira", rekao je za N1 televiziju pa dodao:

"Drago mi je da su se uključili i županija i grad i vlada, s premijerom sam u kontaktu. Najbitnije je do Božića što prije da se sve osuši, a onda kasnije treba napraviti kvalitetne programe, i kratkoročne i dugoročne", rekao je Krstičević i dodao da se ne sjeća ovakvih poplava u vrgoračkom kraju.

Kroz prvih devet dana prosinca na vrgoračkom području pale su 463 litre kiše po četvornom metru, odnosno količina koja inače padne u dvomjesečnom razdoblju.

U posljednja 24 sata u Vrgorcu su pale 42 litre kiše po četvornom metru.

Voda je ušla u nekoliko obiteljskih kuća, a do 26 domaćinstava se može jedino čamcima HGSS-a koji su jučer dobili dodatna pojačanja, a tijekom dana dolaze dodatni timovi.

Sunce je najavljeno tek u nedjelju.