U oktobru u Bihaću Regionalna poslovno-stručna konferencija "PIT Krajina 2018"

Krajem oktobra u Bihaću će se održati Regionalna poslovno-stručna konferencija "PIT Krajina 2018"

Tim povodom u Cazinu je organiziran susret privrednika iz ovog grada na kojem je, uz upoznavanje sa okončanim procedurama oko uspostavljanja Poslovne zone Ratkovac, prezentirana i konferencija "PIT Krajina 2018".

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević kazao je da ova lokalna zajednica po prvi put investitorima može pružiti konkretnu ponudu u Poslovnoj zoni Ratkovac do čije je uspostave trebalo savladati puno prepreka. On je dodao da je ekonomski razvoj, uz određene mjere, itekako moguć i da je to put na kojem domaći privrednici i lokalna vlast zajedno mogu učiniti ogromne iskorake. Prezentaciju o Poslovnoj zoni Ratkovac i onom što ona trenutno nudi investitorima, održao je savjetnik gradonačelnika Hamdija Ljubijankić.

Kada je riječ o konferenciji "PIT Krajina 2018", organizatori kompanija Targer E&C, Privredna komora USK i Udruženje građana Bosanske Krajine okupit će u jesen vodeće regionalne stručnjake, te vlasnike, menadžere i predstavnike najuspješnijih proizvodnih kompanija iz BiH, regije i bh. dijaspore.

Konferencija ima za cilj okupljanje menadžera proizvodnih kompanija radi umrežavanja i promicanja aktuelnih svjetskih upravljačkih koncepta, metoda, trendova i tehnologija u proizvodnim kompanijama, te prezentiranje primjera dobre prakse u domaćim i regionalnim kompanijama.

Izlaganja na teme industrija 4.0, primjena ERP sistema i drugih IT poslovnih rješenja, izazovi i efekti uvođenja Lean i Six Sigma koncepata u proizvodne komapnije, logistika 4.0 i SCM, CAD/CAM rješenja, efekti i mjere za energetski učinkovita industrijska postrojenja, realizirat će vodeći domaći i regionalni stručnjaci. Predviđeno je da tokom konferencije budu predstavljeni i rezultati istraživanja o stanju i perspektivama proizvodnih firmi u Bosni i Hercegovini, koje nezavisno sprovodi Targer E&C.

Učešće na Konferenciji, kroz panel diskusiju, će uzeti eminentni stručnjaci kao i vlasnici i menadžeri uspješnih kompanija iz BiH, regije i bh. dijaspore, koji će podijeliti svoja iskustva i mišljenja na jednu od gorućih tema za proizvodne kompanije "Kako osigurati dovoljno stručne radne snage?".

Konferencija će biti prilika i za umrežavanja kroz B2B susrete koji će biti organizovani u sklopu same konferencije. Učešće u konferenciji će uzeti i predstavnici domaćih, regionalnih i međunarondnih institucija koji u svojim programima nude mogućnosti finansiranja privatnih i javnih projekata, te će prisutni moći postaviti pitanja o uslovima i načinu finansiranja vlastitih poslovnih ideja. Konferencija je namijenjena svim proizvodnim kompanijama bez obzira na indsutrijsku granu i veličinu kompanije.

"Meni je zadovoljstvo da smo sa našim poslovnim partnerima, ali i lokalnim partnerima sa područja USK uspjeli dovesti PIT konferenciju u Krajinu, u Bihać, prvenstveno zbog lokal-patriotizma. Osim toga Krajina ima svoje komparativne prednosti i krajnje vrijeme da ih mi krajišnici prepoznamo i da ih počnemo koristiti na dobrobit svih. Kroz svoj naučni i konsultantski rad imam dobar uvid u stanje i kvalitet poslovnih procesa naših kompanija. Odgovorno tvrdim da naše kompanije najmanje mogu biti duplo profitabilnije i taj prostor želimo da osvjetlimo kroz konferencijski sadržaj. I da, rješenje nije u skupoj tehnologiji u koju ponekad neracionalno investiramo", rekao je Hadis Bajrić, projekt menadžer konferencije.

O kompaniji za konsalting, inžinjering i edukaciju Targer E&C govorio je njen direktor Tarik Kadrispahić istakavši njihova dosadašnja iskustva i primjere te mogućnosti koje nudi novi i sistemski pristup poslovanju, dok je o potrebi međusobnog povezivanja, koje je neminovno na putu zajedničkog napretka govorio dr. Advan Begović, savjetnik generalnog direktora kompanije Siemens u Njemačkoj i član tima Targer. On je rekao da i najveće svjetske kompanije stalno uče jedne od drugih, dok je konkurentnost ostavljena isključivo za tržište te da je upravo to potrebno i domaćim privrednim subjektima u BiH.

Organizatori su istakli da će o imenima učesnika, kompaijama izlagačima, partnerima i sponzorima govoriti u narednom periodu, te da je poslovno-stručna konferencija "PIT Krajina 2018" događaj koji proizvodne kompanije iz BiH, a posebno iz Krajine, ne bi smjele propustiti.