U okviru istrage prikrivanja dokaza u slučaju Dženan Memić: SIPA uhapsila oca Alise Mutap i policajca Hasana Dupovca - Muriz Memić: Znao sam da će doći ovaj dan...

sipa
Dupovac je, prema saznanjima Istrage, u februaru 2016. godine dogovorio sa Zijadom Mutapom da se sastanu Senidom Demirovićem i Edvinom Avdićem te da od njih zatraži da pronađu Renault Clio zelene boje i za to im obećao novčanu korist


U okviru istrage u predmetu ubistva Dženana Memića pripadnici SIPA-e pretresaju kuću Zijada Mutapa i Hasana Dupovca. Oni su, kako je potvrđeno za portal Istraga iz SIPA, već uhapšeni.

Pretresi se vrše po naredbi Suda BiH, a na zahtjev Tužilaštva BiH.

Zijad Mutap je tac Alise Mutap koja je u bila sa Dženanom Memićem u noći kada je smrtno stradao u sarajevskom naselju Ilidža. Hasan Dupovac je pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo koji je tada bio šef Odsjeka za saobraćajne istrage.

Prema informacijama Istrage, SIPA u njihovim kućama traži dokaze koji bi se mogli povezati sa slučajem Memić.

Hasan Dupovac je, prema saznanjima Istrage, u februaru 2016. godine dogovorio sa Zijadom Mutapom da se sastanu Senidom Demirovićem i Edvinom Avdićem te da od njih zatraži da pronađu Renault Clio zelene boje i za to im obećao novčanu korist. Otac Alise Mutap, koja se ne sjeća ničega iz noći ubistva, pronašao brojeve telefona Demirovića i Avdića i dao ih policajcu Hasanu Dupovcu.

Prvi sastanak Dupovca, Avdića i Demirovića bio je u restoranu Royal u blizini Vogošće. Istražitelji imaju informacije da je policajac Dupovac Demiroviću i Avdiću rekao da “po svaku cijenu pronađu automobil”, iako oni nisu istražitelji i iako taj automobil nema veze sa krivičnim djelom. Demirović i Avdić su pronašli traženi Clio i predali ga policajcu Dupovcu ispred restorana Brajlović na Ilidži. Mada je znao da to vozilo nema nikakve veze sa krivičim djelom, službenik MUP-a Kantona Sarajevo autombil je dalje predao istražnim organima.

Na vijest o pretresima reagovali su iz grupe Pravda za Dženana Memića.

"A rekli smo vam, odustati nećemo. Ovo je tek početak", navedeno je na Facebook stranici. 

Muriz Memić, otac Dženana Memića, u izjavi za N1 je kazao da je vjerovao državnom tužiteljstvu.

- Dočekasmo nakon pet godina. Ifet (Feraget, advokat porodice Memić) je rekao na početku ‘Murize, ovo će trajati pet godina’. Mada ovo još nije kraj, ovo je tek početak. Ja sam znao za ovo, šutili smo, morali smo. Znao sam da će doći ovaj dan”, kazao je Muriz Memić te istakao da je od početka vjerovao Tužiteljstvu BiH.