U ovom dijelu Evrope temperature idu do -30 stepeni

,

Nakon kratkotrajnog otopljenja i porasta temperatura do 0 stepeni, istočnu Evropu i Rusiju zahvatio je novi polarni udar iz Sibira, uz pad temperature zraka i za 30 stepeni.

Rusija je protekle noći bilježila veoma niske temperature vazduha. 

Do -40 stepeni

Širom evropskog dijela Rusije temperature vazduha su ispod -20 stepeni, lokalno i do -30 stepeni, dok se na sjeveroistoku temperature spuštaju i do -40 stepeni.

Ledeno je i u Moskvi, uz -22 stepena, dok se do jutra očekuje pad temperature vazduha na -28 stepeni, na širem oboru grada i do -30 stepeni.

Ove temperature niže su i za 20 stepeni od uobičajenog prosjeka.

Osjetni porast temperature

Nakon samog veoma toplog početka zime, početak 2024. godine donio je Rusiji u više navrata ledene talase, uz ekstremno niske temperature vazduha.

Ledena vazdušna masa spustila se preko istoka Evrope sve do oblasti Crnog mora i Kavkaza, pa se mjere temperature vazduha od -10 do 0 stepeni. Dio ledene vazdušne mase zahvatio je i sjever i sjeveroistok Ukrajine, uz temperature i ispod -15 stepeni.

Ledeno vrijeme nastavit će se i u nedjelju, a početak sljedeće sedmice donijet će zapadu Rusije i Moskvi ponovo osjetni porast temperature vazuha, pa se nakon večerašnjih -30 do -20 stepeni, u ponedeljak očekuje čak 0 stepeni.