U Parlamentu BiH podnesen zahtjev da se glasa o smjeni Vijeća ministara BiH

asd
Osam državnih parlamentaraca iz Nezavisnog bloka, Naše stranke i SDP-a potpisalo je zahtjev za iniciranje glasanja na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH o nepovjerenju Vijeću ministara BiH.

"Prema podacima relevantnih nevladinih organizacija, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara ima najlošiju ocjenu u regionu. Očigledno je kako je ono sastavljeno čisto matematičkim principima koji garantuju podjelu vlasti, bez ikakvog jasnog plana o tome šta ta vlast treba činiti i u kojem smjeru treba voditi ovu državu", navodi se u obrazloženju.

Zatjev su potpisali zastupnici Predrag Kojović (NS), Nermin Nikšić (SDP), Damir Arnaut (NS), Saša Magazinović (SDP), Aida Baručija (NB), Mirjana Marinković-Lepić (NS), Nada Mladina (SDP) i Zukan Helez (SDP).

Između ostalog, u zahtjevu se navodi kako je pred vlasti u BiH prije godinu i po postavljeno 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a da je do danas ispunjen samo jedan, a da je u samo još tri zabilježen neki napredak.

"Ovim tempom trebat će nam još najmanje 10 godina da nam EU odobri kandidatski status, a o vremenskom okviru za eventualno članstvo ne smijemo ni razmišljati", stoji u zahtjevu.

Navode i kako se aktuelni saziv Vijeća ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije u javnosti ocjenjuje kao najgori i najnefikasniji od uspostavljanja ovog državnog organa.

"Broj zakona koje je ovo VM uputilo u parlamentarnu proceduru je mizeran, izbjegava se donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je naša zemlja na meti stalnih kritika iz Brisela“, dodali su.

Upućene su kritike i zbog nespremnosti u uključivanje gorućih pitanja poput migrantske krize i sprečavanja izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

"Situacija sa pandemijom koronavirusa u našoj zemlji dodatno je pokazala nespremnost vlasti da poduzmu bilo kakvu smislenu i koordinisanu aktivnost u cilju zaštite života i zdravlja građana. Zbog toga je percepcija Vijeća ministara u javnosti toliko loša da bi u svakoj zdravoj demokratiji tražila dobrovoljne ostavke cijelog Vijeća ili baren nekih njegovih ministara, tim prije što su umjesto da predano rade svoj posao u interesu građana, neki od njih aferama i lošim potezima samo pogoršali situaciju i otežali iznalaženje potencijalnih rješenja“, navode iz Kluba NB-NS.

Podsjetili su na izjave ministra sigurnosti Selme Cikotića o migrantima kao turističkom potencijalu, zatim prisustvo ministra Staše Košarca na "korona-derneku“, te ministra pravde Josipa Grubešu koji je "učinio sve da na slobodu izvede ratnog zločinca Marka Radića“ te poteze ministrice vanjskih poslova Bisere Truković "koja sprovodi porodično-privatnu vanjsku politiku“.

Na kraju su istakli i zastoje u cestogradnji, ekonomskim posljedice pandemije bez adekvatnog odgovora, skandale u pravosuđu te zastoje na evropskom i NATO putu.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto je kazala da će ova inicijativa biti uvrštena na sjednici u skladu sa članom 154 te da se o njoj zastupnici neće danas izjašnjavati.