U posjeti Cazinu boravila delegacija iz Republike Sjeverne Makedonije

U posjeti Gradu Cazinu danas je boravila delegacija Državnog inspektorata za lokalnu samoupravu pri Vladi Republike Sjeverne Makedonije.

Riječ je o nezavisnoj instituciji pri Vladi Sjeverne Makedonije u čijoj nadležnosti je nadzor upravljanjem jedinica lokalne samouprave, zakonitosti rada i odluka općinskih savjeta. Po riječima direktora ove institucije Seada Sadikoskog, povod za posjetu bio je višestruk  s obzirom da je Makedonija posljednjih godina napredovala u brojnim segmentima funkcioniranja jedinica lokalne samouprave.

- „Izabrali smo Cazin kao jednu od naprednijih lokalnih zajednica u BiH s namjerom da uspostavimo komunikaciju i saradnju, da prenesemo naša iskustva u procesu decentralizacije općina i izvlačenju sredstava iz fondova EU. Takođe, vidimo veliki prostor za dodatne nadležnosti općina u BiH koje bi trebalo proširiti i uskladiti kako bi bolje funkcionirale na korist građanima. Smatramo da je potrebno uspostaviti jednu dublju saradnju i da zaista postoje velike mogućnosti za uspostavu trajnih odnosa između ove i jedne od makedonskih lokalnih jedinica samouprave, te smo danas razgovarali o svim ovim temama“, istaknuo je direktor Sadikoski.

Upoznavajući goste s osnovnim karakteristikama Cazina, gradonačelnik Nermin Ogrešević je istaknuo otvorenost za saradnju i razmjenu iskustava koja je uvijek dobro došla u razvoju i napredovanju.

- „Danas smo imali drage i značajne goste iz Makedonije i kroz naše razgovore smo uvidjeli da postoji dosta zajedničkih tema i interesa te da postoji zaista veliki potencijal za saradnju. Mi smo, naravno, kao zajednica zainteresirani i otvoreni i kako se radi o jednom regionalnom nivou, mislim da je izuzetno bitno da komuniciramo, da imamo prijateljske veze i da možemo osigurati dobre partnerske odnose na različitim projektima“, kazao je gradonačelnik.