U potresu u Indoneziji srušila se bolnica, zatrpano desetak ljudi

zt
Najmanje su tri osobe poginule, a više zgrada, među kojima bolnica, srušile su se od siline potresa magnitude 6,2 koji je u petak pogodio otok Sulawesi u Indoneziji, priopćile su vlasti.

“Bolnica je uništena. Pod ruševinama ima pacijenata i osoblja, radimo na njihovu izvlačenju”, rekao je za AFP Arianto, čelnik spasilačke ekipe u gradu Mamujuu, pogođenom potresom.

Ocijenio je da je u ruševini zatrpano 10 do 20 ljudi, ali nije mogao potvrditi jesu li živi.

Vlasti su potvrdile da su tri osobe poginule, a 24 su ozlijeđene u Mamujuu u kojemu su oštećeni hotel i guvernerov ured.

Pokrajinsko središe ima oko 110.000 stanovnika.

Potres je potaknuo paniku među stanovnicima na zapadu Sulawesija koji su se sklonili na uzvisine. Otok je i 2018. pogodio potres u kojemu je bilo mrtvih.

“Ceste su napukle a više zgrada se srušilo, pa tako guvernerov ured i bolnica koja je sravnjena sa zemljom”, rekao je Hendra, 28-godišnji očevidac, stanovnik Mamujua.

Potres magnitude 6,2, koliko je izmjerio Američki institut za geofiziku, dogodio se u petak u 2.18 sati po mjesnom vremenu (četvrtak u 19.18 sati po srednjoeuropskom). Epicentar potresa bio je 36 km južno od Mamujua, na dubini od 18 km, dodaje USGS.

Nakon potresa otvorila su se klizišta, zapriječivši pristup jednoj od glavnih prometnica u pokrajini.

Zasad nije oglašena uzbuna na cunami.

Indonezijsko otočje je na pacifičkom “vatrenom prstenu”, području snažne seizmičke aktivnosti.

U rujnu 2018. grad Palu na Sulawesiju pogodio je iznimno snažan potres magnitude 7,5, koji je prouzročio razoran cunami.

U toj je katastrofi poginulo i nestalo više od 4300 ljudi, a najmanje 170.000 je moralo napustiti svoj dom.