U Predsjedništvu BiH održan sastanak zvaničnika iz RS s ambasadorima Kvinte

Sastanak u Predsjedništvu BiH
Prisustvovali ambasadori SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Italije, Johan Satler, Milorad Dodik, ...

U Predsjedništvu BiH održan je vanredni sastanak ambasadora zemalja Kvinte s predstavnicima Srba u institucijama BiH. 

Sastanku su prisustvovali ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije, te šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler).

Prisutni su bili i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović, Željka Cvijanović, Mirko Šarović i Zoran Tegeltija.

Kako prenosi Srna, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, upoznao je ambasadore zemalja Kvinte sa stavovima zvaničnika Republike Srpske nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu RS.

Dodik im je prenio zaključke s jučerašnjeg sastanka zvaničnika RS, odnosno da predstavnici u zajedničkim institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, te da će ta odluka biti potvrđena na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana u ponedjeljak, 17. februara.

On je pojasnio da je ovaj zaključak uslijedio nakon odluke Ustavnog suda BiH da je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS u suprotnosti s Ustavom BiH, odnosno da je Ustavni sud utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.