U prioritetu USK: Neophodna sveobuhvatna transformacija u oblasti sistema obrazovanja

asd
Bosni i Hercegovini, pa tako i Unsko-sanskom kantonu potrebna je reforma obrazovanja. O tome se govori 20 i više godina. Radna grupa u Sarajevskom kantonu izradila je predmetne kurikulume, koji bi mogli da donesu svojevrsnu revoluciju u obrazovanju, a inicijalni sastanak o reformama u obrazovanju održan je i USK. Osnova za izradu kurikuluma u svim Kantonima je dokument Zajednička jezgra nastavnih planova i programa sa ishodom učenja koji je donesen na nivou BiH...

Unsko-sanskom kantonu prioritetno je neophodna transformacija u obrazovanju, rečeno je na sastanku koji je održan u resornom ministarstvu i kojim je najavljen početak kurikuluma. Kako je ovom prigodom kazao ministar Almin Hopovac, dogovoreni su konkretni koraci, plan i program, odnosno hodogram za naredni period, u čemu će značajnu ulogu uzeti ekspertna grupa koja će biti imenovana.

Kako je rečeno tokom održanog sastanka, cilj kurikularne reforme odnosi se na uspostavljanje usklađenog i djelotvornog sistema odgoja i obrazovanja kroz sveobuhvatne sadržajne i strukturne promjene. Spomenutim reformama roditeljima bi omogućile veću uključenost u obrazovanje djece i život škole, jasno iskazana očekivanja, objektivnije ocjenjivanje i vrednovanje, smislenije i češće povratne informacije o postignućima njihove djece.

Reforma bi učiteljima, nastavnicima i ostalim uposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova osigurala osnaživanje uloge i jačanje profesionalnosti, veću autonomiju u radu, kreativniji rad, smanjenje administrativnih obveza, motiviranije učenike i smanjivanje vanjskih pritisaka.

Reformom će biti obuhvaćeni svi postojeći kapaciteti, što znači, kako je istaknuto da nastavnici ne treba da strahuju  za svoju egzistenciju ili da će ostati bez posla. Pitanje reforme je stvar dogovora i svaki od nastavnika će se za nešto pitati. Radi se o izazovnom i kompleksnom procesu, koji bi u narednih pet godina USK mogao pretvoriti u jedan od najozbiljnijih primjera kvalitetne reforme u obrazovanju.