U RS-u moći ćete biti tuženi za klevetu bez obzira gdje živite u BiH, a to neće biti nimalo ugodno

.
Direktorica nevladine organizacije Transparency International BiH Ivana Korajlić je u izjavi za Klix.ba objasnila kako će se kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj odnositi na sve građane Bosne i Hercegovine. Osvrnula se i na pitanje sankcija.

 

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je usvojila izmjene Krivičnog zakona kojim se kleveta kriminalizira. Zakon će stupiti na snagu ako ne bude osporen pred Vijećem naroda RS-a.

Iako je riječ o entitetskom zakonu, na osnovu njega će fizičko ili pravno lice iz RS-a moći tužiti nekoga za klevetu nekoga bez obzira na njegovo mjesto prebivališta u Bosni i Hercegovini.

"Za krivična djela mogu se procesuirati i oni koji su izvan entiteta u kojem je zakon donesen, ali ako je oštećeni u tom entitetu. To vam je isto kao što državljane drugih zemalja možete krivično goniti za krivična djela počinjena u Bosni i Hercegovini", kazala je.

Ponovila je da se kleveta izmjenama Krivičnog zakona RS-a tretira kao krivično djelo, što znači da, kako je naglasila, svaki građanin koji nešto objavi na društvenim mrežama, u medijima ili negdje nešto izjavi, a da se odnosi na nekog iz RS-a ko smatra da je time oštećen i podnese prijavu zbog toga, pravosuđe u RS-u ga može goniti.

"Zbog toga smo od početka upozoravali da ovo nije pitanje samo RS-a i ljudi koji žive u RS-u, već je mnogo šire pitanje", dodaje Korajlić.

Smatra da po ovom pitanju nije stvar sankcija, već je stvar što se kleveta uvodi u krivični postupak. Objasnila je šta to znači.

"Ublažili su novčane kazne na iznos koji bi približno bio dosuđen u građanskoj parnici. Po tužbama za klevetu odštete su uglavnom (od 2.000 KM) do 6.000 KM. No, nije stvar sankcija, već krivičnog procesa za djelo za koje se čak pretpostavlja da je izvršeno, ne mora ni biti da je izvršeno. Bit ćete pod određenim mjerama kao protiv nekoga protiv koga se vodi krivični proces. Nećete moći dobiti uvjerenje da se protiv vas vodi postupak, mogu vam oduzeti pasoš, mogu vam zabraniti putovanje, vršiti pretrese, oduzeti sredstvo rada", obrazložila je.

Korajlić je upozorila da će postojati mogućnost da se krivični proces vodi godinama, što je vrlo mukotrpno, a da se u konačnici utvrdi da klevete nije bilo.