U RS-u od danas ne rade kafići, skijališta, trgovački centri...

banjaluka
Republički štab za vanredne situacije u Banjoj Luci je na održanoj sjednici u nedjelju donio više mjera u borbi protiv koronavirusa u RS-u.


Prema Zaključku o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19) u RS-u do 29. marta 2021. godine zabranjuju se:

- sva javna okupljanja u grupama većim od 30 lica,
- sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, - - rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode),
rad fitnes centrima (fitnes klubovi, bodi - bilding klubovi i slični objekti) i kulturno- umjetničkim društvima,
- organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

Također, prema istom zaključku od 22. marta do 29. marta 2021. godine zabranjuju se:

- rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja - privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice i dr.)
- obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtijeva neposredan kontakt sa korisnicima (frizerski i drugi tretmani za - uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela),
- rad bazenima, „wellness“ i spa centrima,
- rad skijalištima i skijaškim centrima,
- rad trgovačkim centrima,
- rad priređivačima igara na sreću, osim priređivačima internet igara i lutrijskih igara na sreću, osim klasične tombole,
- aktivnosti unutar ustanova kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije).
- Ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja a usluge ishrane i pića mogu pružati u periodu od 06:00 do 22:00 časa samo gostima kojima pružaju usluge smještaja.

Do 29. marta 2021. godine u periodu od 06:00 do 21:00 sati dozvoljava se vršenje usluge dostave hrane i pića kao i šalterska prodaja hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskog objekta.

Javne kuhinje mogu obavljati svoju djelatnost isključivo putem šalterskog usluživanja.

U periodu od 22. marta do 29. marta 2021. godine obustavlja se vaspitno-obrazovni rad u prostorijama osnovnih i srednjih škola i univerziteta u RS-u uz organizovanje nastave na daljinu korišćenjem sredstava elektronske komunikacije. Zadužena su resorna ministarstva da donesu instrukciju o načinu održavanja nastave na daljinu, pišu Nezavisne.

Subjekti koji pružaju usluge građanima dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU „Instituta za javno zdravstvo RS-a“ sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja, te na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Pravni subjekti, republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja, kao i vaspitno – obrazovne ustanove trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Naređuje se štabovima za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave, a posebno štabovima za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave u kojima je pogoršana epidemiološka situacija da, u skladu sa Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, a zbog pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom i da pod hitno preduzmu sve potrebne mjere i radnje na sanaciji epidemiološke situacije na teritoriji svoje lokalne samouprave te da o preduzetim mjerama i radnjama u roku od 48 časova obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Nepoštovanje mjera zabrane iz ovog zaključka sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Zaključkom Republičkog štaba nije obustavljen rad vrtića.