U RS-u više para od poreza na dobit, manje od dohotka i nepokretnosti

Poreska uprava Republike Srpske je u prva dva mjeseca ove godine na račun javnih prihoda tog bh. entiteta prikupila ukupno 378,1 milion maraka, što je za 18,8 miliona KM ili pet posto više u odnosu na isti period lani.

Kada su u pitanju direktni porezi, u periodu januar - februar ove godine naplaćeni su u iznosu od 65,2 miliona maraka, što je na nivou naplate iz prva dva mjeseca prethodne godine.

Tako je porez na dobit iznosio 29,6 miliona KM, što je za pet miliona KM ili 20 posto više nego u uporednom periodu, saopćeno je danas iz entitetske Poreske uprave.

Porez na dohodak ubran je iznosu od 31,9 miliona maraka, što je za 4,7 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine.

Razlog manje prikupljenog ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla svog dijela po tom osnovu u korist radnika u RS.

Što se tiče poreza na nepokretnosti, u prva dva mjeseca ove godine iznosio je 1,6 milion KM, što je za 720.000 maraka manje nego u istom periodu lani, dok je ubrani porez na upotrebu držanje i nošenje dobara ove godine veći za devet procenata u odnosu na uporedni period.

Naplata doprinosa je u prva dva mjeseca ove godine zabilježila značajan rast, te je naplaćeno 246,9 miliona KM, što je za 22,7 miliona KM ili 10 posto više nego u istom periodu prošle godine, kako prenosi Fena.