U SAD-u uhapšen 32-godišnjak koji je nožem napao imama dok je ovaj bio na sedždi

.
Serif Zorba, 32-godišnji muškarac uhapšen je pod sumnjom da je nožem napao imama u džamiji u New Jerseyu, navodi se u saopćenju za javnost iz ureda tužitelja okruga Passaic.

Zorba je uhapšen jer je nožem napao imama Sayeda Elnakiba iz Omarove džamije u Patersonu. Elnakib, koji je u stabilnom stanju, izboden je tokom sabaha (prva muslimanska molitva tokom dana), oko 5.30 ujutro, dok su i imam i vjernici bili na sedždi (klečanje tokom molitve), rekao je glasnogovornik džamije Abdul Hamdan za CNN.

Video nadzorne kamere prikazuje grupu vjernika u džamiji, raspoređenih u pet safova (redovi vjernika u džamiji).

Dok su bili na sedždi, osoba koja je nosila majicu s kapuljačom, iz trećeg reda prelazi, preko vjernika, u prednji dio prostorije, te nožem u leđa ubada imama koji je klečao.

Prisutni su tada zajedno ustali, a napadač se pokušao progurati kroz masu i pobjeći iz džamije. Nije uspio, jer su ga vjernici uspjeli uhvatiti i savladati.

Zorba je optužen za pokušaj ubistva prvog stspena te za nedopušteno posjedovanje oružja. On će se danas u 13.30 sati pojaviti na sudu, priopćilo je tužiteljstvo.

Bulent Can, viši pomoćnik tužitelja iz ureda tužitelja okruga Passaic, rekao je za CNN da još uvijek istražuju motiv. Nije jasno ni je li Zorba angažirao odvjetnika.

Maksimalna kazna za njegove navodne zločine je oko 26 godina, dodaje se u priopćenju.

 

Foto:CNN/Screenshot