U Salakovcu svakim danom sve manje migranata, neki i dalje nemaju obuću

U Izbjegličkom centru Salakovac svakog dana sve je manje migranata jer su mnogi već nastavili svoj put. Onima koji su ostali nadležni žele osigurati kvalitetnije uslove za život.

Edin Denjo, voditelj Centra u Salakovcu, za Klix.ba kaže da je stanje mirno, da nema incidenata, te opovrgava glasine da su migranti ugrožavali lokalno stanovništvo.

"Bila je jedna lakša saobraćajna nesreća i sve je riješeno odmah", izjavio je Denjo, potvrđujući da broj migranata u Salakovcu opada. Kaže nam i da on nema informacija da će nadležne državne vlasti u ovaj centar usmjeravati nove grupe.

Alen Kajtaz, sekretar Crvenog križa Grada Mostara, potvrđuje da je broj ljudi u Salakovcu u ozbiljnom padu.

"Jučer su prema našim evidencijama bile 194 osobe u Centru, a petnaestak migranata je jutros otišlo preko kapije. Trenutno ih je oko 170. Kolegica mi je kazala kako se raspituju za autobus prema Bihaću. Oni imaju slobodu kretanja, a mene je strah da neki od njih ne postanu žrtve prevaranata i mešetara koji će im uzeti novac, a dovesti ih opet na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ko zna gdje će ih ostaviti, veliki broj minskih polja je još uvijek aktivan, zaista treba misliti na sigurnost tih ljudi", kaže nam Kajtaz.

Neslužbeno smo saznali da se migranti koji odlaze iz Salakovca obično kreću u dva pravca, prema Posušju ili Bihaću, sve u namjeri da stignu do granice s Republikom Hrvatskom. Granica kod Posušja je prema teorijama najpropusnija, ali onda im predstoji dug i neizvjestan put kroz cijelu Hrvatsku, gdje ih policija zna presresti i vratiti preko granice.

U blizini centra upoznali smo i Vakasa iz Pakistana koji traži nekoga kome bi mogao prodati svoj telefon, a novac iskoristiti za transport do Sarajeva. Telefon bi prodao za petnaest maraka koliko mu nedostaje za autobusku kartu. Kaže nam kako su mu prijatelji već u Italiji te kako je osmislio put preko Hrvatske i Slovenije do konačnog odredišta u Milanu.

Voditelj Centra Edin Denjo upućuje zainteresirane građane da doniraju preko Crvenog križa jer je to najlakši način za organizovanje, odnosno prikupljanje i podjelu pomoći. Crveni križ će ovih dana uspostaviti infopult u Salakovcu, a sutra počinju i nove ljekarske preglede.

Iako su podijeljene već znatne količine obuće, Rashad iz Iraka nam se požalio da nema ništa osim papuča te da traži bilo kakve cipele ili patike. Nije nam kazao da li želi otići ili ostati, osim da uslovi u centru nisu loši, posebno za nekog ko je na putu već pune tri godine.