U Sanskom Mostu žele da uvedu učeničke zadruge

Lokalne vlasti u Sanskom Mostu pokrenule su inicijativu za formiranje učeničkih zadruga u ovdašnjim srednjim školama i ona je upućena Ministarstvu obrazovanja USK.

Prema riječima načelnika ove općine Farisa Hasanbegovića, inicijativu je podržalo Općinsko vijeće, a cilj svega je da se učenici što bolje osposobe za tržište rada po okončanju školovanja.

"Već godinama imamo praksu da učenici koji se školuju za određena stručna zanimanja stiču samo teoretska znanja i da po okončanju obrazovanja ne mogu da se ravnopravno uključe u tržišnu utakmicu. Cilj osnivanja učeničkih zadruga je da se učenicima obezbijedi praktična nastava, ali i da se omogući ekonomsko osnaživanje škola", rekao je Hasanbegović.

On je dodao kako će se na taj način uspostaviti bolja saradnja srednjih škola i privrednih kolektiva koji djeluju na području ove općine, s obzirom na to da ona danas praktično i ne postoji, pišu Nezavisne novine.

"Kroz zadruge će učenicima biti omogućeno da za vrijeme školovanja obavljaju praksu i stiču određena znanja i vještine, radom u nekoj od kompanija koje se bave proizvodnom djelatnošću, a veliki broj njih je već iskazao interes za ovakav vid saradnje. Također, nekim školama će se omogućiti da svoje proizvode plasiraju na tržište i tako steknu određenu zaradu", kazao je Hasanbegović.

Iako je Zakon o učeničkim zadrugama usvojen prije nekoliko godina, one do danas nisu zaživjele ni u jednoj od lokalnih zajednica na području Unsko-sanskog kantona.