fbpx U sarajevskoj Ferhadiji obilježena noć Lejletu-r-Regaib

U sarajevskoj Ferhadiji obilježena noć Lejletu-r-Regaib

Home

U sarajevskoj Ferhadiji obilježena noć Lejletu-r-Regaib


Centralna manifestacija obilježavanja mubarek noći Lejletu-r-regaib, u islamu poznate kao noći želja, nade i ibadeta održana je večeras u džamiji Ferhadija u Sarajevu.
 

Madžlis islamske zajednice Sarajevo organizirao je prigodan program u okviru kojeg je proučen mevlud (uči se ugavnom ze neke lijepe i svečane događaje, da se podijeli radost sa ostalima), upriličeni su i drugi vjerski sadržaji, a za mnogobrojne posjetioce podijeljena je halva koja se priprema uz posebne noći za muslimane. I u njihovim domovima tada obično miriše halva.

Noć Lejletu-r-regaib nastupila je večeras s akšam-namazom i prva je od tri odabrane noći koje najavljuju dolazak mjeseca ramazana. Obilježava se prvog četvrtka u mjesecu redžebu. Na osnovu islamskog učenja, to je noć koja predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.

Smatra se odabranim trenutkom u kojem se ispunjavaju želje, molbe i nadanja. Dova ili molba Uzvišenom Bogu spona je i milost koja povezuje Stvoritelja i Njegova stvorenja, zato vjernici, muslimani širom svijeta večerašnju mubarek noć provode u ibadetu i molitvama.

 

(Izvor: Fena)

Objavio: Čet, 30/03/2017 - 20:27

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top