U Sarajevu će vlast činiti šest stranaka, Edin Forto budući premijer

Predstavnici šest političkih stranaka koje su dogovorile koaliciju u Kantonu Sarajevo, SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda te NBL danas su ozvaničili političku saradnju u narednom mandatu.

Milan Dunović (DF), Damir Mašić (SDP), Edin Forto (NS), Dino Konaković (NiP), Mirvad Kurić (SBB) i Ibrahim Hadžibajrić (NLB) potpisali su danas programski dokument čime su u zvanično oformili koaliciju u Kantonu Sarajevo.

Na današnjem sastanku Edin Forto iz Naše stranke zvanično je predstavljen kao mandatar za sastav nove vlade u Kantonu Sarajevo.

"Do sada su se programski dokumenti isključivo pisali na jedan ili dva lista A4 formata. Prepoznat ćete koje mjere je moguće proesti odmah. Želim reći da sam u ovom trenutku kandidat za premijera KS, moramo to potvrditi još zvanično na Skupštini KS", rekao je Forto nakon potpisivanja sporazuma.

Tri stranke koje čine bh. blok (SDP, NS i DF) međusobno će podijeliti ministarstva zdravstva, rada, socijalna pitanja, raseljena lica i izbjeglice, ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, pravde i uprave, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i ministarstvo saobraćaja.

Njihovi partneri iz NiP-a, SBB-a i NBL-a međusobno će rasporediti ministarstva obrazovanja, nauku i mlade, unutrašnjih poslova, privrede, kulture i sporta, finansija i boračkih pitanja.

Kako saznajemo Narod i pravda će dobiti sektor obrazovanja zajedno sa NBL-om, MUP, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za boračka pitanja, dok će SBB dobiti Ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo privrede.