U Sarajevu danas četvrta Bh. povorka ponosa, šetnja počinje u 18 sati

lgbt
Danas će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine biti održana četvrta Bh. povorka ponosa, a šetnja će biti upriličena od Historijskog muzeja do Narodnog pozorišta.

 

 

Ove godine je okupljanje od 16 do 18 sati između Historijskog i Zemaljskog muzeja.

Šetnja pripadnika LGBT zajednice, aktivista i građana će krenuti u 18:00 sati ulicama Zmaja od Bosne - Hiseta - Obala Kulina bana - Kulovića te završava ispred Narodnog pozorišta na Trgu Susan Sontag.

Program ispred Narodnog pozorišta je planiran u trajanju od 19:00 do 21:00 sati.

Organizatori Bh. povorke ponosa su istakli da je smanjenje predrasuda, netrpeljivosti, diskriminacije i nasilja nešto što je najvažniji cilj organizovanja povorki.

Naglasili su da borbom žele postići promjene koje će uključivati zakonsku jednakost i implementaciju zakona koji bi trebali štititi sve te da e njihova borba trajati sve dok ne bude postignuta nulta toleranciju na nasilje dok LGBTIQ+ osobe ne budu vidljive u svim sferama, bez da vidljivost ugrožava njihove živote

Sarajevska policija je informisala sve građanke i građane, kao i sve posjetioce Kantona Sarajevo da će doći do izmjena u odvijanju saobraćaja u periodu od 16:00 do 21:00 sat.

Istakli su da nije riječ o potpunoj privremenoj zabrani saobraćaja već će saobraćaj biti potpuno obustavljan sukcesivno, u skladu s prolaskom učesnica i učesnika povorke ponosa te aktuelnom procjenom policijskih službenika koji će vršiti osiguranje javnog skupa i regulaciju saobraćaja.

Treba istaći i da je Gradska uprava Grada Sarajeva odbila zahtjev Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa da Vijećnica bude osvijetljena u duginim bojama za vrijeme održavanja povorke.

"U navedenom mailu u jednoj rečenici naznačeno je samo da se ne može udovoljiti našem zahtjevu! Da li Gradska uprava selektivno bira na koji način i kome će ustupiti prostor, odnosno, zid zgrade Vijećnice ili su u suštini jedino LGBTIQA prava prostor razilaženja i diskriminacije?!", pitaju se i dodaju kako je ovo još jedan razlog zašto je važno izaći na povorku i jasno poručiti da je dosta ovakvoj diskriminaciji.

Danas će, kao i tokom prethodnih povorki, biti održan i kontraskup. Tako će u 11 sati ispred Sebilja krenuti šetnja pod nazivom "Skup podrške normalnim vrijednostima - Normala".

Povodom Povorke ponosa uputili su apel iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH članovima Islamske zajednice u BiH i svim muslimanima.

Oni su pozvali muslimane da se, kako su naveli, distanciraju od najavljene povorke i drugih aktivnosti kojima se promovira grijeh i razvrat te da se sudrže svakog vida agresivnosti i nedoličnog ponašanja.