U Sarajevu i Gradišci razbijen lanac za krijumčarenje migranata

.
SIPA je u akciji Istok-San izvršila pretrese na devet lokacija na području Sarajeva i Gradiške i uhapsila dvije osobe

 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu zajedno sa policijskim službenicima GP-a BiH jučer su, na devet lokacija na području Sarajeva i Gradiške, realizovali operativnu akciju Istok-San, koja se odnosi na razbijanje organizovane grupe za krijumčarenja migranata, koja je u prethodnom periodu prokrijumčarila više stotina migranta porijeklom iz Pakistana i Bangladeša iz BiH u zemlje EU.

Slobode su lišena dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela organizovanje grupe ili udruženje za izvršenje krivičnih djela trgovine ljudima i krijumčarenje migranata te krijumčarenje ljudi propisana Krivičnim zakonom BiH. Prilikom pretresa su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Tokom realizacije operativne akcije ostvarena je saradnja sa policijskim tijelima Hrvatske, Slovenije, Austrije te Europola, kao i sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om RS-a i MUP-om KS-a. Akcijom Istok-San spriječeno je krijumčarenje više od stotinu migranata.