U Sarajevu održana sjednica Unije sindikata policije FBiH, usvojen plan rada za 2022. godinu

23232323
Danas su u Sarajevu održane sjednice Upravnog i Nadzornog odbora Unije samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine, kojom prilikom su usvojeni izvještaji o radu, kao i finansijski izvještaji za prošlu godinu, te plan za tekuću 2022. godinu.

Pored navedenog, razmatrana su i druga pitanja koja se odnose na radno-pravni i materijalni status članstva u koji spadaju policijski i državni službenici, te namještenici iz više različitih kantonalnih policijskih agencija i Sudske policije FBiH.

Svečanom dijelu sjednice prisustvovali su predstavnici Vijeća evropskih policijskih sindikata (CESP), čija je punopravna članica Unija samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine, te su se prisutnim obratili predsjednik CESP-a Ricardo Valadas, kao i generalni sekretar Jesus Lira Calvo, te osoba zadužena za finansijske poslove Mladen Šuškavčević, koji je inače predsjednik Sindikata Uprave policije Crne Gore, sa saradnicima.

Posebno je istaknuta važnost međusobne saradnje i prezentirane su aktivnosti koje CESP provodi u institucijama Vijeća Evrope i Evropske unije, a odnose se na aktuelne izazove sa kojima se susreće policijski službenici širom Evrope.

Unija samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine, čiji je predsjednik Mirza Hadžiabdić, je sindikalna organizacija koja djeluje na prostoru FBiH i, pored Sindikata službenika Sudske policije FBiH, okuplja članice policijskih sindikata iz Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog, Srednje-bosanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog i Bosansko-podrinjskog kantona.