U Sarajevu počinje gradnja grandiozne biblioteke koja će plijeniti jedinstvenom ljepotom

.

Univerzitet u Sarajevu (UNSA) i Vlada Kantona Sarajevo intenzivirali su aktivnosti na pripremi gradnje grandiozne univerzitetske biblioteke na lokaciji Kampusa UNSA. Očekuje se da mašine na gradilištu budu već ovog ljeta.

Gradnju u punom iznosu finansira Saudijski fond za razvoj, a unatoč činjenici da je ugovor o grantu od 22 mliona dolara potpisan još u maju 2016. godine, gradnja nikada nije počela.

Na univerzitetu nas uvjeravaju da je sva tehnička priprema završena, da su procedure pri kraju i da bi radovi konačno mogli početi ovoga ljeta.

Predviđeni izgled zgrade (Foto: UNSA)
Predviđeni izgled zgrade (Foto: UNSA)

"Projektna dokumenentacija, koja je rađena godinu i po, završena je i predata za izdavanje građevinske dozvole. Urađena je pretkvalifikacija, odabrali smo kompanije koje su kvalificirane da učestvuju u tenderskoj proceduri. Dokumenti su pripremljeni i upućeni prema Saudijskom fondu, kako bi dali "zeleno svjetlo". Kada se to desi, započinjemo tenderski postupak, izaberemo kompaniju, potpiše se ugovor i radovi odmah mogu početi", kaže za Klix.ba prof. dr. Tarik Zaimović, prorektor za finansije Univerziteta u Sarajevu.

Kako potcrtava, univerzitetska biblioteka u ovom momentu najznačajaniji je projekt univerziteta.

"Potpuno smo fokusirani i opredijeljeni da taj projekt ide svojim tokom", uvjerava nas Zaimović.

Predviđeni izgled zgrade (Foto: UNSA)
Predviđeni izgled zgrade (Foto: UNSA)

Unatoč optimizmu, kaže da problem u ovom trenutku predstavlja još građevinska renta od 830.000 KM. Objašnjava da prema potpisanom sporazumu taj dio troškova nije obuhvaćen ukupnim aranžmanom, odnosno ne može se platiti od saudijskog novca.

Radi se o novcu koji Univerzitet Sarajevo mora platiti Općini Novo Sarajevo. Zaimović kaže da univerzitet ima samo dio sredstava te je izrazio nadu da će u Ministarstvu visokog obrazovanja, odnosno Vladi KS iznaći taj novac. Osim toga, kada počne gradnja, Vlada KS morat će iznaći troškove i za PDV.

Predviđeni izgled zgrade (Foto: UNSA)
Predviđeni izgled zgrade (Foto: UNSA)

"Imamo odličnu saradnju s Vladom Kantona Sarajevo, čine sve što mogu da nam pomognu, ministrica Melika Husić-Mehmedović "prevrće planine" kako bi bila iznađena ova sredstva. Nadam se da ćemo ove detalje riješiti", kaže Zaimović.

Zgradu biblioteke, ukupne površine oko 15.000 kvadratnih metara projektirao je prof. dr. Adnan Pašić. Kako objašnjava Zaimović, moderna građevina u staklu, s elementima tradicionalne arhitekture, osim što će riješiti problem smještaja biblioteke, bit će i svojevrsna turistička atrakcija.

"Profesor Pašić napravio je sjajan projekt. Radi se o ogromnom objektu u staklu, u koji će prirodna svjetlost ulaziti tokom cijelog dana. S obzirom na to da je na tom lokalitetu planirana gradnja objekata niže spratnosti, gornji nivo ne prelazi 10 metara, ali će imati tri podzemne etaže. Zanimljiv krov objekta podsjeća bosanke krovove i šadrvane. Zgrada će izgledati fantastično, plijenit će pažnju bilo koga ko dođe u Sarajevo. To je moderna biblioteka koju će ljudi dolaziti da posjete turistički", objašnjava Zaimović.

Predviđeni izgled zgrade (Foto: UNSA)
Predviđeni izgled zgrade (Foto: UNSA)

Dodaje da će biblioteka biti vrlo moderno opremljena, po visokim svjetskim standardima. Između ostalog, imat će depoe za očuvanje raritetne građe, posebno kontrolirane prostore za građu koja ne smije biti izložena velikoj vlažnosti…

"Sve što želite imati u jednoj biblioteci bit će tu", dodaje naš sagovornik.

Zgrada će se nalaziti u istočnom dijelu Kampusa, do zgrade Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i bit će prvi objekt koji dočarava kako bi Kampus u budućnost trebao izgledati.

Zaimović objašnjava da bi kotlovnica, koja se nalazi u neposrednoj blizini, trebala biti pretvorena u administrativni centar Univerziteta u Sarajevu. Izražava nadu da će Zavod za planiranje prihvatiti ideju da na mjestu postojećeg dimnjaka bude izgrađena saobraćajnica.