U Sarajevu se počinje praviti azil za pse koji će koštati 3.500.000 KM

.

U Prači su danas zvanično počeli radovi na izgradnji novog Centra za udomljavanje pasa, a otvaranju gradilišta prisustvovali su premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković, zastupnica u Skupštini KS Vildana Bešlija, predstavnici Ministarstva privrede KS, direktorica KJP “Veterinarska stanica” Nasiha Spahić, predstavnici Ambasade SAD u BiH, Fondacije Dogs Trust BiH, te drugi zvaničnici.

Kako je rečeno ovom prilikom, izgradnja novog Centra izvodit će se u tri faze. Prva, koja je počela danas, podrazumijeva rušenje postojećih objekata i pripremu gradilišta, izgradnju glavnog objekta prihvatilišta za napuštene životinje, zatim tri paviljona za smještaj napuštenih pasa s područja Kantona Sarajevo, potrebne vodovodne i kanalizacione mreže, te privremenog smještaja za pse koji će se koristiti dok traju radovi na izgradnji Centra.

U drugoj fazi planirano je opremanje glavnog objekta i ambulante koja će se nalaziti u okviru njega, te dodatna dva paviljona za smještaj pasa, dok se u trećoj fazi planira vanjsko uređenje i svečano otvorenje Centra. Cjelokupan posao trebao bi trajati tri godine.

Premijer Uk izrazio je nadu da će izgradnja biti završena i ranije, istakavši da će novi Centar za udomljavanje pasa zadovoljavati najviše evropske standarde. Vlada KS će navedeni projekt podržati sa 3,5 miliona KM.

“Kao premijeru Kantona Sarajevo drago mi je što smo u prilici da u našem mandatu započnemo izgradnju novog Centra o kojem se godinama pričalo, što je početak rješavanja problema s psima lutalicama na ulicama Kantona Sarajevo.

Paralelno s ovom izgradnjom, već na narednoj sjednici Vlade KS ću aktivirati radnu grupu koja je 2018. godine trebala da završi akcioni plan, odnosno analizira trenutno stanje i da preporuke, no kasnije zbog pojave koronavirusa to do sada nije urađeno.

Time ćemo cjelokupni lanac u sistemu udomljavanja zatvoriti, kako Kanton Sarajevo u narednim godinama ne bi nailazio na probleme s psima lutalicama koji će ovdje imati uslove kakve zakon i evropski standardi zahtijevaju”, rekao je premijer Uk.

 

Foto:Crna Hronika