U selu Bistrica kod Prijedora niče ilegalni rudnik?

.
Mještani sela Bistrica kod Prijedora danima su na nogama, jer se u blizini njihovih domova, upozoravaju, bez ikakvih dozvola vrše pripremni radovi za eksploataciju lignita. Zbog toga je jučer održana i protestna šetanja, a već jutros ekipa N1 zatekla je nekolicinu mještana koji sa geometrom označavaju među.

Kosta Ivić kaže kako je već nekoliko decenija put preko njegove parcele ustupio na korišćenje svima, posebno nakon najava da će na lokaciji na kojoj su trenutno mašine, biti građeno etno selo. S obzirom na to da su mještani prevareni i on je odlučio da obilježi ono što je njegovo, zatraži nadoknadu štete i zabrani prolaz mašinama.

“Ja sam izvadio imam tamo posjedovni list onaj, evo ga ovdje gdje piše da na mojoj parceli uopšte nema, evo ga od 1962. avionsko snimanje kad je bilo uopšte na ovoj parceli nema izmjene ničega. Međutim ljudi su to izmjenili, nije uplanjen put niti ima bilo kakvih izmjena”, rekao je on pokazujući odgovor

Iako mještani već danima upozoravaju na mašine koje bez ikakvih oznaka rade tik uz njihove domove, inspekcije ništa nisu utvrdile. Prošle sedmice, potvrđeno je za N1, na terenu je bio i rudarski inspektor Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske. Kako u odgovoru stoji, radove vrši preduzeće “Drvoeksport” iz Teslića.

“Uvidom na licu mjesta utvrđeno je da se na predmetnoj lokaciji ne izvode rudarski radovi u smislu Zakona o rudarstvu, te da se ne vrši eksploatacija mineralnih sirovina. Zakonom o rudarstvu definisano je da je rudnik ograničeni prostor na površini zemlje ili ispod površine zemlje gdje se vrši eksploatacija mineralnih sirovina, te da je površinski kop rudarski objekat koji se formira površinskom eksploatacijom ležišta mineralne sirovine”, navedeno je u odgovoru.

Danijel Lazić ističe da mještani i nakon jučerašnjeg protresta čekaju reakciju nadležnih.

“Manje više inspekcije dođu, vide da na mašinama nema oznake i to je to. Još uvijek zvanično naše institucije ne znaju ko ovo radi. Danas sutra, koga da mi tužimo, N.N. lice što nam može napraviti ekocid u mjestu”, pita se Lazić te dodaje: “Čekamo hoće li biti ikakvih rezultata od institucija, ako ne bude idemo nešto radikalnije vjerovatno pred Gradsku upravu ili ćemo izaći napraviti protestnu šetnju dole magistralnim putem Prijedor Banjaluka, pa ćemo izaći malo blokirati saobraćaj.”

Iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili na upit N1.

Mještani na terenu tvrde da se sve radi na zemljištu u vlasništvu Bože Marića. On je, kako je jučer prenio RTRS dobio svu potrebnu dokumentaciju još u vrijeme dok je na čelu grada bio Marko Pavić. Komentarišući skup, Marić je rekao da se radi o organizaciji opozicije, a ne mještana. Kako je istakao, nije mu jasno zbog čega se bune, jer će biti riječ o površinskom kopu za koji tvrdi da neće izazvati zagađenja.

Druga osoba koju mještani dovode u vezu sa radovima je Srđan Klječanin Rufi, odbornik SNSD-a iz Teslića. Pojedini mediji dovode ga u vezu sa firmom “Drvoexport” koja i prema potvrdi Inspektorata, izvodi radove na lokalitetu.

Klječanin za N1 negira da ima bilo kakvu vezu sa “Drvoexportom”, tvrdeći kako mu se čini da je jedini problem to što je riječ o energetskom projektu u Republici Srpskoj optužujući u telefonskom razgovor novinara N1, ali i našu medijsku kuću za rad protiv interesa Republike Srpske.

Njegov pisani odgovor prenosimo u cjelosti.

“Već danima slušam laži o sebi na nekim medijima. Jedino je tačno da sam Srđan Кlječanin i da sam odbornik SNSD-a u Tesliću. Vlasnik Drvo Eksporta nisam, niti ko od moje porodice i to ste veoma lako mogli da provjerite. Da li sarađujem i pomažem u poslu i Drvo Eksport i Marić Кompani, da, i to mi je uvijek na ponos da pomažem srpske firme i srpske investicije u Republici Srpskoj.

Кoliko mi je poznato iz saradnje sa ovim firmama, Drvo Eksport i Marić Кompani sve rade u skladu sa zakonom i nijedan korak nije napravljen mimo zakonske procedure i redoslijeda. Sva do sada pribavljena mišljenja su pozitivna, a rudarska inspekcija je utvrdila da nikakva eksploatacija nije počela. Tamponiranje i proširenje puteva koje koriste svi niti predstavlja rudarsku djelatnost niti je nezakonito. Naprotiv, to je na korist svima. Ukratko, sve u Bistrici je u skladu sa zakonom. Meni se čini da je jedini problem ovdje što je ovo energetski projekat u Srpskoj koji rade srpske firme.

Da je u pitanju projekat neke zapadne firme vjerovatno ne bi bio problem ni vama ni nevladinim organizacijama koje taj isti Zapad plaća. Sve što Vama smeta meni je na ponos, a sve što vi pišete i radite ja ne bih nikad radio ni za kakve pare. Ponosan sam što sam odbornik SNSD-a, što sam Srbin i što radim sa srpskim narodom i firmama. Još sam ponosniji što nisam izdajnik i što nikad ne bih radio protiv svog naroda i države. Pa vi nastavite kako vi mislite, a ja ću kako ja mislim”, naveo je u odgovoru Srđan Klječanin.

 

Foto:N1