U školskim klupama ili po pandemijskom modelu: Kako će se u kojem kantonu odvijati nastava?

asd
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva naložio je da model nastave odrede kantoni

Školska 2021./2022. godina u Tuzlanskom kantonu počinje 1. septembra, ali još nije poznato da li će se nastava odvijati u školskim klupama ili po pandemijskom modelu. Konačnu odluku o tome morat će donijeti kantonalni Krizni štab, jer je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva naložio da model nastave odrede kantoni. Školski kalendar je objavljen i da li će učenici nastavu dočekati u školskim klupama ili u kućama zavisit će od epidemiološke slike.

„Sve zavisi od epidemiološke situacije, koja je trenutno povoljna. Više ćemo znati u drugoj polovini augusta, s obzirom na činjenicu da se najavljuje četvrti val“, kazao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK-a.

Iz Ministarstva obrazovanja TK-a je poručeno da je za početak nastave sve spremno. Škole odranije imaju zakupljene potrebne platforme za odvijanje online nastave, ali svi, ipak, priželjkuju povratak učenika u klupe.

Prošla školska godina u ovom kantonu se odvijala po pandemijskom modelu. Učenici prva četiri razreda osnovne škole nastavu su pohađali svaki dan, s tim da su časovi bili skraćeni na 30 minuta. Nastavu su redovno pohađali i učenici prvog razreda srednje škole, dok su učenici od petog do devetog osnovne i od drugog do četvrtog razreda srednje škole u klupama bili naizmjenično, jedna grupa prvu sedmicu, a druga drugu sedmicu.

„ Mi se i dalje nadamo normalnom odvijanju nastave i povratku u školske klupe. Naravno, ispoštovat ćemo sve preporuke Kriznog štaba, bilo da se radi o smanjenju broja učenika u razredima ili o nekim drugim preporukama“, dodao je Baraković.