U Sloveniji broj novozaraženih raste, razmišlja se o strožim mjerama zbog novog soja

.
U SLOVENIJI broj novozaraženih koronavirusom opet raste te je u zadnja 24 sata, sa skoro 16 tisuća testova, potvrđeno 1850 novih slučajeva, objavila je vlada, koja će, u strahu od novog "engleskog" soja virusa, ponovno tijekom dana razmotriti moguće zaoštravanje mjera.

S 15.946 testova u zadnja 24 sata otkriveno je 1850 novooboljelih, pri čemu je kod PCR testova udio pozitivnih nalaza bio 26,4 posto, a kod brzih antigenskih 4 posto, dok je od posljedica Covida-19 umrlo 19 ljudi. Vlada je za kasno popodne najavila sastanak s epidemiolozima, s kojima će raspravljati o situaciji i mogućim novim mjerama.

 

U bolnicama nešto manje ljudi

U bolnicama je 1144 bolesnika, desetak manje nego dan ranije, ali je broj novozaraženih u jednom danu povećan za 138 u odnosu na stanje prije sedam dana, što pokazuje da situacija epidemijom zadnjih dana nije optimistična.

 

Vlada će popodne analizirati i podatke o učestalosti "engleskog" soja, koji je u Sloveniji službeno prvi put potvrđen prije nekoliko dana. Naknadna dodatna analiza briseva uzetih ranije sugerira da je on u Sloveniji bio prisutan već krajem prosinca prošle godine, prenose danas slovenski mediji.

 

Po riječima epidemiologinje Nuške Čakš Jager, iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), osnovne epidemiološke mjere, praćenje kontakata i postupci za slučaj engleskog soja potpuno su isti kao i za osnovnu varijantu novog koronavirusa i te mjere uspješno sprječavaju širenje virusa bez obzira na njegovu mutaciju

Velik postotak pozitivnih testova

Istina je da Slovenija u zadnje vrijeme ima lošiju epidemiološku sliku od nekih europskih država, među kojima je i Hrvatska, koje su smanjile širenje virusa na tjednoj i dvotjednoj razini, no postotak pozitivnih PCR testova se i dalje kreće između 20 i 27 posto, a ni broj dnevnih umrlih od posljedica Covida-19 više nije visok i ne prelazi 30 na dan, ističe Čakš Jager.

 

U zemlji u zadnje vrijeme raste broj zaraza u općoj populaciji, u obiteljima i radnim sredinama, dok broj novih zaraza pada u starijoj populaciji, posebno u domovima za starije gdje je već izvršena imunizacija prvom dozom cjepiva.

 

Slovenski mediji u srijedu navode da će vlada, unatoč zaustavljanju pozitivnih epidemioloških trendova, vjerojatno dopustiti nastavu u učionicama za prva tri razreda osnovne škole, koja je počela u utorak za 9 od 12 statističkih regija, iako je stanje u dvije od njih u međuvremenu pogoršano. Istovremeno, usporavanje pozitivnih trendova dovodi u pitanje ranije najave vlade da bi u cijeloj zemlji sredinom veljače mogla početi nastava u svim razredima osnovnih i srednjih škola.