U Sloveniji pandemija u velikom padu

.
U SLOVENIJI je u zadnja 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena kod 775 ljudi, što je za trećinu manje nego prije sedam dana, a stagnira i broj hospitaliziranih, premda je stanje u bolnicama i dalje teško i dužnosnici pozivaju na oprez.

"Čeka nas još mnogo posla, a stanje je u bolnicama i dalje teško. Zbog ovolikog broja hospitaliziranih od covida ne bi se moglo adekvatno tretirati ranjene u slučaju veće prirodne katastrofe ili prometne nesreće", kazao je u nedjelju ministar zdravstva Janez Poklukar, dodavši da su bolnice i zdravstvo na rubu izdržljivosti.

 

Upozorio je kako na postojećim restrikcijama i mjerama treba ustrajati ako se želi da u vrijeme Božića i novogodišnjih praznika dođe do barem djelomične normalizacije stanja.

U zadnja 24 sata je s 1857 testiranja potvrđeno 775 infekcija, uz visok udio pozitivnih testova od 41.7 posto, prosjek zaraza u jednom danu pao je na 1772 slučaja u zadnjem tjednu, 14-dnevna incidencija spustila se na 1362 zaražena na sto tisuća stanovnika, a cijepljeno je 54.9 posto cijele populacije, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva.

 

Prema novom podatku nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), u državi je 28.698 aktivnih slučajeva zaraze, pa je prvi put nakon više od mjesec dana broj aktivno zaraženih pao na manje od 30 tisuća.

 

U bolnicama je danas 1050 covid-pacijenata, od čega 265 na intenzivnim odjelima, dok je još 14 oboljelih u zadnja 24 sata umrlo, čime se broj smrtnih slučajeva zbog covida-19 od početka epidemije povećao na 5317 preminulih.