U Sloveniji se normalizira stanje s koronom, zaraza 22 posto manja nego sedmicu prije

.
Slovenija se ubrzano vraća u "normalu" nakon dugotrajne teške borbe s pandemijom koronavirusa, potvrđuju podaci o zarazi po kojima je zabilježen pad broja zaraza od 22 posto u odnosu na tjedan ranije, pa bi normalizacija stanja mogla uslijediti prije nego što se očekivalo

U zemlji je u zadnja 24 sata potvrđeno 726 slučajeva zaraze koronavirusom.

 

Institut "Jožef Štefan", koji za vladu radi projekcije razvoja epidemije, objavio je u srijedu da se je reprodukcijski broj širenja virusa (R) spustio na 0.83. To znači da bi, uz nastavak pozitivnog trenda Slovenija u "zelenu" fazu mogla ući već početkom lipnja, nova je procjena znanstvenika koji su još početkom ovog tjedna to najavljivali za drugu polovicu lipnja.

 

Slovenija je u "žutoj fazi"

Ulazak u zelenu fazu znači da se broj dnevnih zaraza smanjio na manje od 300 te donosi skoro potpunu normalizaciju života i gospodarskih aktivnosti, osobito turizma, jer se tada ukidaju sve protuepidemijske mjere osim osnovnih higijenskih preporuka, a ne bi smjeli raditi jedino diskoteke i noćni barovi.

Slovenija je početkom tjedna ušla u tzv. žutu fazu, jer se broj oboljelih od covida-19 spustio na manje od 500, a prosječan broj dnevnih zaraza na manje od 600, a svi epidemiološki podaci već se nekoliko dana popravljaju.

 

Vlada je objavila da je u zadnja 24 sata, s 4698 PCR testova, utvrđeno 726 zaraza, 15.5 posto od ukupnog broja testiranih. Aktivnih slučajeva trenutno je u Sloveniji 8958. Hospitalizirana su trenutno 463 pacijenta, od čega 128 na intenzivnim odjelima i taj broj već nekoliko dana pada. Prosječan broj zaraza u jednom danu za zadnjih sedam dana iznosi 524, a stalno se smanjuje i broj novih smrtnih slučajeva zbog covida-19, pa je u zadnja 24 sata bilo dvoje preminulih.

Izvor: