U Srbiji počela ceremonija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Oluje

Ispred Manastira Krušedol počela je centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja"

Parastos služi patrijarh Irinej na platou ispred Manastira Krušedol.

Obilježavanju prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, te premijeri RS Radovan Višković i Srbije Ane Brnabić.

Među prisutnim su i predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, predstavnici Vojske Srbije, članovi udruženja za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i mnogobrojni građani.

Programom manifestacije predviđeno je da se prisutnima obrate patrijarh Irinej, svjedok progona, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Fokus.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" iz svojih domova protjerano više od 220.000 hiljada krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od čega je 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je "Oluja" imala sve karakteristike genocida.

Izvor: