U Srbiji rehabilitovan četnički komandant Nikola Kalabić

Home

U Srbiji rehabilitovan četnički komandant Nikola Kalabić


Sudija Višeg suda u Valjevu Dragan Obradović donio je rešenje kojim je usvojen zahtjev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Također ništavim se smatra rješenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946. kojim je Nikoli Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina.

Rješenjem o rehabilitaciji sud je utvrdio da se od trenutka donošenja ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svjetskog rata, donijetih od marta do septembra 1945, kao i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svjetskog rata donijete od aprila do oktobra 1945. koje se odnose na Nikolu Kalabića, prenosi Politika.rs.

Ništave su i sve pravne posljedice ovih odluka, konstatovano je u rješenju Višeg suda u Valjevu i navedeno da se rehabilitovano lice, Nikola Kalabić, smatra neosuđivanim.

Rješenje o rehabilitaciji nosi datum 27. april 2017. i urađeno je na 36 kucanih strana.

Zahtjev za rehabilitaciju je prije pet godina podnijela Kalabićeva unuka Vesna Dragojević koja je tokom ovog postupka vratila porodično prezime i sada se preziva Kalabić.

Rješenje o rehabilitaciji Nikole Kalabića je prvostepeno, protiv njega se može uložiti žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 30 dana.

 

(Izvor:klix.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 26/05/2017 - 12:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top