U srijedu akcija uništavanja aviobombe u Mostaru

Bruto masa eksplozivne naprave je 238 kilograma, a njeno punjenje je teško oko 121 kilogram

Prema operativnom planu transporta i uništavanja avionske bombe koja je prije nekoliko dana pronađena u mostarskom naselju Jasenice, a koji je odobrio direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, u prvoj fazi, koja počinje 5. decembra 2018. godine u 14 sati, cijeli teren pregledat će se dronom u radijusu od 500 metara, stanovništvo koje živi u radijusu do 250 metara bit će upozoreno, a sva vozila uklonjena.

Saobraćaj će nakratko biti obustavljen, a vatrogasci i sanitet će pružati podršku pri transportu.

Transport bombe počet će u četvrtak, 6. decembra, u 5 sati i kretat će se rutom: Jasenica - most Blaževica - magistralni put M17 - pravac Bijela. Dužina rute transporta javnim saobraćajnicama je oko 30 kilometara. Predviđeno je da transport bude završen do 6 sati, nakon čega će biti uništena na mjestu predviđenom za te namjene, stoji u saopćenju FUCZ-a.

Podsjećamo, bomba, čija je bruto masa 238 kilograma, a punjenje oko 121 kilogram, pronađena je poslije odrona na mjestu gdje se vrši eksploatacija i separacija šljunka nakon što je, skupa s materijalom koji se odronuo, pala s visine od oko četiri metra.