U srijedu starta 46. Una regata: Prilika za ljubitelje adrenalina i vrhunske zabave

Internacionalna turistička Una regata, 46. po redu, starta u srijedu 25. jula, a sve pripreme su završene i učesnike očekuje odlična zabava i nezaboravne avanture kroz učešće u najvećem turističkom brendu Bosanske krajine.

Ovogodišnja Una regata održat će se od 25. do 28. jula na tradicionalnoj relaciji od Martin Broda do Bosanske Krupe.

"Prvi dan, u srijedu 25. jula, započinje okupljanje učesnika u kampu Lučica u Martin Brodu, kada će i regata biti službeno otvorena. Dan poslije, u četvrtak 26. jula, starta prva etapa regate od Martin Broda, preko Kulen Vakufa do Štrbačkog buka, gdje će regata zanoćiti. U petak, 27. jula vozit će se učesnicima najinteresantnija etapa od Štrbačkog buka, preko Ripča do Bihaća. U Bihaću će te noći učesnici regate prenoćiti u kampu na Gradskoj otoci. Posljednji dan, 28. jula u subotu održava se završna etapa od Bihaća do Bosanske Krupe. Naravno, ni ova etapa nije nimalo manje atraktivna od prve i druge, čak po mojem subjektivnom mišljenju možda i ljepša u smislu rekreacije i uživanja svih učesnika regate", rekao je za Klix.ba Amarildo Mulić, direktor nacionalnog parka "Una".

Internacionalna turistička Una regata je vrhunska manifestacija koja je prepoznata u regionu i šire, a garantuje vrhunsku zabavu prepunu adrenalina. Regata osim avanturističkog oblika turizma nudi i niz popratnih kulturno-zabavnih sadržaja. 

Nacionalni park Una posljednjih pet godina organizira Una regatu, a zajedno sa pokroviteljima i sponzorima, i ove godine je pripremio bogat kulturno-zabavni i animacijski program za sve učesnike i posjetioce.

"U Martin Brodu će nas zabavljati domaća grupa Camino Verde i Ibrahim Jukan sa svojim bendom, kao i na Štrbačkom buku. Dolaskom regate u Bihać, tu večer biće održan koncert Marije Šerifović, dok će na završnici u Bosanskoj Krupi koncert održati Hari Mata Hari. U subotu navečer u Bosanskoj Krupi regata će službeno biti zatvorena, a po običaju proglasit ćemo unsku sirenu i njene pratilje, unskog neptuna, najhrabriju posadu i mnoge druge nagrade iznenađenja", istakao je Mulić.

Kada je riječ o broju učesnika, Mulić napominje da se do početka etape ne zna koliko će biti učesnika.

"Bukvalno do samog starta pristižu prijave učesnika, pogotovo onih koji imaju svoja plovila. Ipak, prema našim procjenama, očekujemo da će prvu etapu startati između 400-500 učesnika, u drugoj etapi da će biti oko 800 i trećoj 400 učesnika. Želimo naglasiti, da mi kao organizator osiguravamo jako nisku kotizaciju, koja podrazumijeva uređenje kampova, kulturno-zabavni program, ishranu tokom tri dana plovidbe, a u okviru cjelokupne kotizacije od 40 KM učesnici imaju mogućnost da dobiju karte za koncert Marije Šerifović u Bihaću po sniženoj cijeni", objasnio je Mulić.

Za kraj, on je istakao da projekat Una regate predstavlja i svojevrsnu komercijalnu priču.

"Smatramo da je to ulaganje u promociju rijeke Une, Nacionalnog parka i cjelokupne turističke ponude Unsko-sanskog kantona. Mi stvaramo ambijent i benefite za sve one koji direktno učestvuju u prodaji roba i usluga u uslužnom sektoru", podcrtao je Mulić.

Podršku ovogodišnjoj Una regati dala je Vlada FBiH i Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, Vlada Unsko-sanskog kantona, Grad Bihać i općina Bosanska Krupa, kao i brojni sponzori i mediji koji su promovisali Una regatu kao najznačajniju turističku manifestaciju u USK.