U srpskoj tvrtki koju su posjećivali ministri otkriven laboratorij za marihuanu

U Srbiji je otkriven veliki laboratorij za uzgoj marihuane u umjetnim uvjetima, a to otkriće poprimilo je razmjere afere jer su tvrtka "Jovanjica" i njezin vlasnik, prema navodima medija, imali dozvolu države da u staklenicima uzgajaju industrijsku konoplju.

Navodno imali dozvolu od države za laboratorij?

Pojedini mediji i dio oporbenih političara tražili su odgovore od tužiteljstva i MUP-a Srbije tko je uhićen, kolika količina droge je zaplijenjena, je li proizvodnja marihuane bila i u podzemnim objektima te je li država dala poticajna sredstva poljoprivrednom društvu "Jovanjica" za navodnu organsku proizvodnju.

Ukazujući na moguće veze vlasnika "Jovanjice" s vrhom vlasti, predstavnici oporbe svoje su sumnje dokumentirali fotografijama da su plantažu i staklenike posjećivali Aleksandar Vulin u vrijeme dok je bio ministar rada i socijalne skrbi te zastupnik Srpske napredne stranke Zoran Babić, danas v. d. direktora državne tvrtke "Koridori Srbije".

Tužiteljstvo je potvrdilo kako postoje sumnje da je od siječnja do studenog 2019. godine u staklenicima „Jovanjice“ umjesto industrijske konoplje uzgajan kanabis.

Policija je u utorak priopćila da je "na poljoprivrednom dobru u blizini Stare Pazove otkriven ilegalni laboratorij" za proizvodnju marihuane u umjetnim uvjetima, a zaplijenjeno je 649,4 kilograma osušene marihuane te 65.581 stabljika te biljke ukupne težine 3954 kilograma.  

Jedan od najvećih proizvođača organske hrane, dobivali sredstva od države

U priopćenju MUP-a navodi se da su pretresom prostorija PD "Jovanjica" nađeni jedan pištolj i jedan revolver, a zbog neovlaštene proizvodnje i prodaje droge uhićen je vlasnik "Jovanjice" P. K., osumnjičen i da je "bio vođa organizirane kriminalne skupine koja se bavila uzgojem marihuane".

Uhićeno je još osam osoba koje se sumnjiče da su članovi te skupine - M. Z. (1980), Ž. V. (1964), H. S. (1982), J. B. (1976), Ž. P. (1994), B. V. (1984), M. B. (1982) i H. P. (1979), inače svi zaposlenici "Jovanjice". Policija je za još jednom osobom raspisala potragu.

„Jovanjica” je za samo pet godina od osnutka postala jedan od najvećih proizvođača organske hrane u Srbiji zahvaljujući i promociji koju im je osigurala i država, objavio je portal Insajder, prenoseći afirmativne izjave pojedinih državnih dužnosnika.