U Švedskoj drastično raste broj zaraženih, od sutra se uvode lokalni lockdownovi

korona
Šveđanima se preporučuje da ostanu kod kuće ako imaju bilo kakve simptome

 

U Švedskoj sve više raste broj novozaraženih. U četvrtak su prijavili 1075 slučajeva, a jučer 596.

Zemlja koja je imala drugačiji pristup od ostalih, ostavivši otvoreno većinu škola, restorana i firmi tokom pandemije, bilježi postupni rast oboljelih od početka septembra što ruši nade u takozvani kolektivni imunitet.

Uprkos čitavoj situaciji, glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel (tegnell) smatra da zemlje poput Nizozemske, Španije i Francuske trenutno ulaze u drugi val, ali da to nije slučaj i sa Švedskom.

Šveđanima se preporučuje da ostanu kod kuće ako imaju bilo kakve simptome

Javna okupljanja s više od 50 ljudi trenutno su zabranjena. To se odnosi na koncerte, predstave i proteste, ali ne i na radna mjesta, trgovačke centre ili privatne događaje. Međutim, čak i u okolnostima u kojima se ovaj zakon ne primjenjuje, očekuje se izbjegavanje okupljanja u velikim skupinama. Agencija za javno zdravstvo traži od svih da izbjegavaju događaje s puno ljudi, uključujući zabave, vjenčanja i sprovode. 

Vlasti žele uvesti lokalne lockdownove kako bi se zaustavilo brzo širenje virusa. Ovaj potez označava novi pristup u švedskom postupanju s virusom, jer su jedini u martu imali otvorene barove i restorane dok je ostatak Evrope bio u lockdownu.

Vjeruje se da će nova pravila stupiti na snagu sutra i omogućiti regionalnim zdravstvenim vlastima da zabrane ljudima okupljanja na javnim mjestima poput trgovačkih centara, koncerata i bazena. 

Šveđanima se preporučuje da ostanu kod kuće ako imaju bilo kakve simptome. To znači da ne izlaze iz kuća kako bi se družili s drugim ljudima, otišli na posao, u školu ili u trgovine.

Službena preporuka glasi: "Ostanite kod kuće najmanje dva puna dana nakon što se potpuno riješite simptoma."

Osobe starije od 70 godina ili visokorizični hronični bolesnici trebaju slijediti posebne mjere opreza. Od ove se skupine traži da ograniče socijalne kontakte što je više moguće i drže distancu od bilo koga izvan svog kućanstva.