CAZIN: U toku izgradnja džematske kuće u Prošićima

S ciljem stvaranja boljih uslova za život i obavljanje vjerske službe, Džematski odbor Džemata u Prošićima, zajedno sa džematlijama, pokrenuli su akciju izgradnje džematske kuće za imama ovog džemata. Sa gradnjom se počelo u novembru prošle godine, a kuća bi u svom savremenom izdanju naredne godine trebala biti u potpunosti završena. Do sada je u vrijednost radova uloženo 92.000 KM.

“Gradnja džematske kuće je pokrenuta inicijativom građana, obzirom da postojeća džematska kuća ne ispunjava uslove, te smo težili jednom savremenijem objektu. Kada se radovi finaliziraju cilj nam je da asfaltiramo parking ispred džematske kuće, obzirom da je ovaj džemat brojan i svakodnevno nas džematlije posjećuju na dnevnim namazima i na džumi. Pozvao bih sve džematlije, koje nisu sebe ugradili u ovaj hairli objekat, da to učine”, istaknuo je Jasmin ef. Memić, imam džemata u Prošićima.

Image

Ovaj džemat broji 260 džematlija i zahvaljujući njihovoj finansijskoj pomoći kupljeno je i zemljište za izgradnju objekta koje je koštalo 50.000 KM.

Ovo je jedan od boljih i ljepših primjera na šta se svi naši građani mogu i trebaju ugledati, sama inicijacija građana Džemata u Prošićima da se izgradi kuća za njihovog imama govori o tome da se kod nas ipak, još uvijek drži do muslimanskih načela. BRAVO!