U toku je upis u srednje škole, očekuje se upis većeg broja učenika

.
U toku je upis učenika u srednje škole, a kako ističu u kladuškim srednjim školama, u Prvoj srednjoj školi „Dr. Husein Džanić“, Drugoj srednjoj školi i Gimnaziji očekuju da će upisati više učenika u prvi razred nego prethodne školske godine.

Očekivanja temelje na činjenici da je u kladuškim osnovnim školama ove godine osnovno obrazovanje završilo 426 učenika, a što je za 50 učenika više nego godinu ranije. U upravama kladuških srednjih škola se nadaju da će većina ovih učenika odabrati jednu od tri srednje škole u Velikoj Kladuši. Ističu uvedena su i neka nova zanimanja, a uslovi rada i izvođenja nastave su daleko kvalitetniji, što je rezultat realiziranih projekata finansiranih od strane lokalne i viših nivoa vlasti.

Direktor Prve srednje škole „dr. Husein Džanić“ Nihad Ugarak kaže da planiraju u prvi razred upisati oko 200 učenika. Oni koji se odluče svoje srednje obrazovanje nastaviti u ovoj školi moći će birati između osam zanimanja, među kojima je i novo zanimanje elektrotehničar računarske tehnike i automatike. Od ostalih zanimanja učenicima su na raspolaganju tehničar drumskog saobraćaja, mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje, vozač motornih vozila, instalater centralnog grijanja, plinski i vodoinstalater, automehaničar i bravar. I Druga srednja škola je predvidjela upis oko 200 učenika koji mogu birati između osam zanimanja, među kojima je također novo zanimanje – frizer, kaže direktor škole Fikret Hadžić. Osim frizera učenici mogu birati između zanimanja za ekonomskog, poslovno-pravnog i prehrambenog tehničar, a od stručnih za trgovca, kuhara, pekara i voćara-vinogradara- vinara. Gimnazija planira upisati 3 odjeljenja, kaže direktor Asim Karajić. Upis traje do 01. jula.

Ove školske godine Druga srednje škola ispratila je 122 maturanta. Učenicom generacije tehničkih škola proglašena je Emra Ponjević, a trogodišnjih škola Dajra Latić. Gimnazija je ispratila je 47 maturanata, a učenica generacije je Amina Kačar. Prva srednja škola „Dr. Husein Džanić“ ispratila je 161 maturanta. Adna Melkić učenica je generacije za tehnička zanimanaja, a Sevid Rizvić  učenik je generacije stručnih škola.

 

Foto:Arhiv