U toku uklanjanje mina na području Laništa u Ključu

.

Prošlo je već 26 godina od završetka ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, a mine i neeksplodirana ubojita sredstva i dalje predstavljaju velik problem. U Unsko-sanskom kantonu 97.000.000 kvadratnih metara površina još uvijek je sumnjivo na mine i neeksplodirana ubojna sredstva i kako kažu u bihaćkom Regionalnom uredu BH MAC-a, nažalost, nije puno učinjeno u procesu deminiranja.

Na području kantona se ove godine počelo realizovati nekoliko projekata deminiranja miniranih područja, međutim zbog nedostatka donatorskih sredstava, velike minirane površine još uvijek čekaju na deminiranje.

Sličan problem nalazimo u općini Ključ, u rejonu Laništa, kojeg rado posjećuju izletnici, šumari i šumski radnici, koji tu svakodnevno vrše svoje poslove i obaveze. Taj problem je izraženiji ako minska polja nisu adekvatno obilježena, ako se nalaze u blizini naselja, izletišta i radilišta. Kako bi se riješio dugogodišnji problem uklanjanja mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava na ovom području, otpočelo se sa aktivnostima i radovima na deminiranju terena u Podružnici “Šumarija” Ključ još 23. jula 2021. godine, u odjelima 4,5,105 i 106 Gospodarske jedinice „Šiša – Palež“ na ukupnoj površini od 48 hektara.

Deminiranje terena vrši MDDC (Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini). Pregled terena i uklanjanje mina svakodnevno vrši tim od deset ljudi među kojima je osam deminera, vođa tima i medicinar. Uklanjanjem mina iz miniranih odjela, stvaraju se uslovi za bezbjednim gospodarenjem šumama i vršenjem neophodnih radova. Zadatak bi trebao biti dovršen do kraja septembra ove godine.

Nakon što se pregleda i posljednji kvadratni metar minirane površine i uklone eventualno pronađena minsko-eksplozivna sredstva, pristupiće se planiranoj sanitarnoj sječi u odjelima koji, osim što su ranije bili izloženi djelovanju štetnih insekata, u febrauru ove godine pretrpjeli i određene štete koje je uzrokovao snijeg i led. Uklanjanje mina u Laništu je od velikog značaja zaposlenicima Unsko-sanskih šuma, ali također i svim izletnicima i ljubiteljima prirode koji sada mogu uživati u prirodi bez straha za svoju bezbjednost.