U toku vanredna sjednica Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji: Jesu li Sarajlije danas sigurne?

Hajdarevic

Katica i Hajdarević u svom izlaganju fokusirali su se na podatke o krivičnim djelima i rezultatima policije u proteklom periodu

U toku je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se razgovara o sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

Na početku sjednice Skupštini su se obratili ministar unutrašnjih poslova Admir Katica i policijski komesar Fatmir Hajdarević.

Katica i Hajdarević u svom izlaganju fokusirali su se na podatke o krivičnim djelima u proteklom periodu.

Katica je u svom izlaganju naveo i da policija često ima problem u održavanju sigurnosti u Kantonu Sarajevo zbog nedostatka podrške u radu drugih institucija, kao i neadekvatnom zakonskom okviru.

Sjednica je zakazana nakon pritisaka opozicije, koja je, osim sjednice, tražila i ostavke nadležnih funkcionera. SBiH je tako javno uputila zahtjev da Nihad Uk, premijer KS, Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine, te Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova, podnesu ostavke.

- Sarajlije sve manje šetaju noću, ali ne zbog sigurnosti koje nema, već zbog zime. Na posljednja dešavanja po pitanju sigurnosti (pucnjave, ubistva, neredi, brza vožnja i saobraćajne nesreće) desilo se - kao i uvijek od premijera - muk - poručili su iz ove stranke.

I Kantonalni odbor SDA u saopćenju koje je potpisao zastupnik Faruk Kapidžić direktno je za odgovornost prozvao ministra Katicu.

- Podnesite ostavke i sklonite se, jer građani Sarajeva nisu vaši taoci - zaključuje se u saopćenju KO SDA koje potpisuje Kapidžić.