U Turskoj se otvara prva crkva od osnivanja države prije 100 godina: "Prestiž za našu zemlju"

crkva
Kamen temeljac za izgradnju sirijske pravoslavne crkve Svetog Efrema položen je 2019. godine na ceremoniji kojoj je nazočio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

 

Predsjednik Fondacije Syriac Kadim u Istanbulu Sait Susinthe za Anadoliju je rekao da je jako uzbuđen zbog činjenice da će novoizgrađeni impozantni vjerski objekat otvoriti svoja vrata vjernicima.

Proces izgradnje od same ideje trajao je deset godina, a prvotno planirano otvorenje kasnilo je zbog smrtonosnih potresa koji su pogodili Tursku u februaru.

“Otvorenje smo htjeli imati 19. februara, ali su nas potresi 6. februara spriječili. Bila je to velika tragedija za zemlju. U takvim okolnostima nije dolazilo u obzir održavanje ceremonije otvaranja”, rekla je Susinthe.

Istaknuo je da sirijske zajednice širom svijeta pomno prate ovaj proces, te da su mnogi izrazili želju da nazoče svečanom otvaranju.

“Naši telefoni neprestano zvone. To je i prestiž za našu zemlju. Šalje pozitivnu poruku o našoj zemlji. Nadam se da će molitve koje se ovdje upućuju biti od ključne važnosti u jačanju jedinstva i zajedništva naše zemlje“, dodala je Susinthe.

Crkva je projektirana kao peterospratnica. Jedan sprat crkve rezerviran je kao kulturna dvorana za okupljanja zajednice nakon molitve, kao i za sastanke i konferencije. U prizemlju se nalaze uredi, sobe za goste i parking.