U Tuzlanskom kantonu oduzeta roba u vrijednosti od 303 hiljade KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prilikom operativnog rada na području regionalnog centra Tuzla u više odvojenih akcija oduzeli su raznu robu u vrijednosti od 303.000 KM.

Službenici UIO iz grupe za sprječavanja krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Tuzla prilikom operativnog rada na putnoj komunikaciji Tuzla – Sarajevo oduzeli su 6.750 paklica raznih cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama BiH. Akivnosti na terenu provedene su u saradnji sa kolegama MUP-a TK, PU Živinice. 

Prilikom vršenja provjera prometa i porijekla roba ovlašteni Službenici UIO u saradnji sa kolegama iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK u tri odvojena slučaja pronašli su i trajno oduzeli 4.526 komada tekstilnih proizvoda porijeklom iz Njemačke. Tom prilikom utvrđen je i manjak u iznosu od 47.940,94 KM iz nadležnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i 19.500,00 KM iz nadležnosti UIO, te su pronađena i dva neprijavljena radnika.
 



Ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u saradnji sa MUP-om TK, PU Tuzla i PU Gradačac, a na osnovu operativnih saznanja pronašli su i trajno oduzeli 600 grama zlata i 4,7 kg srebra. Nezakonito prodavana roba otkrivena je na području Tuzle i Gradačca.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalistička oprema za pregled vozila, koja je donirana od Američke ambasade putem programa EXBS. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 303.000,00 KM.