"U USK 26 migranata povezanih sa ratom u Siriji"

U narednom periodu očekujemo veliki priliv migranata na područje Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske koji mogu znatno da destabilizuju stanje bezbjednosti.

 U ovoj godini smo otkrili 946 migranata koju su ušli na područje RS, najviše na područjima Policijskih uprava Banjaluka, Gradiška, Prijedor i Bijeljina i sve te migrante smo predali Službi za strance ili Graničnoj policiji, osim onih koji su izrazlili namjeru za azil, izjavio je danas Darko Ćulum, direktor Policije RS.

U obraćanju novinarima nakon sjednice Koordionacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS Ćulum je rekao da će Policija RS i dalje intenzivno pratiti kretanje migranata u cilju zaštite lične i imovinske bezbjednosti građana.

On je istakao da su od početka godine otkrivena tri krivična djela krijumčarenja ljudi, a migranti su počinili po jedno razbojništvo, tešku krađu i krađu.

"Policija RS intenzivno prati kretanje migranata i ne dozvoljavamo da se kreću bez nadzora policije upravo da zaštitimo ličnu i imovinsku bezbjednost građana. ovdje je problem što migranti do BiH, koja je najzapadnija na ruti do EU dođu nesmetano. Oni nesmetano prolaze kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju, Bugarsku, Albaniju, Crnu Goru, a onda ovdje imamo problem što Hrvatska sve jače kontroliše svoju granicu i granicu prema EU. Masa njih želi da ide iz BiH, ali ne mogu da pređu jer policija ne dozvoljava. Postoji i mogućnost da će snage FRONTEKS-a biti raspoređene na vanjski dio granice BiH u Hrvatsku pa će ta granica još više i jače biti zatvorena. Ako bude takav priliv migranata očekuje se ovdje zbilja problem kada je u pitanju migrantska kriza na šta je Vlada RS i MUP upozoravali", kazao je Ćulum.

Na pitanje da li ima ideja da se granica BiH zatvori, Ćulum je istakao da ima ideja, ali da se Oružane snage BiH ne mogu angažovati po važećem zakonu na zaštiti granice.

"To je 651 kilometar granice i to je teško zatvoriti. Ima identifikovanih možda i 50 ilegalnih prelaza gdje migranti prelaze sami i kuda se krijumčare", kazao je on.

Istakao je da se uglavnom radi o ekonomskim migrantima koji dolaze 30 različitih zemalja i 90 posto njih nema nikakva dokumenta.

Od početka godine do prije sedam dana u BiH bilo je 1.500 migranata što je povećanje od 100 odsto u odnosu na isti period prošle godine

"Ne znamo kada će stići novi migrantski talas, u Grčkoj je u pokretu 60.000 do 70.000 migranata, a dnevni ulazak je 300 tako da se očekuje da će dolaskom toplijeg vremena eskalirati migrantska kriza na području BiH", dodao je Ćulum.

Istakao je da zabrinjava i činjenica da među migrantima i mnogo bezbjedonosno interesantnih osoba.

"Ima i pet, šest osoba koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom i terorističkim aktivnostima, a u Unsko-sanskom kantonu ima 26 osoba koja se mogu dovesti u vezu sa ratnim dejstvima u Siriji", dodao je on, kako prenose Agencije.

Miloš Stevanović, član Koordinacionog tijela rekao je da će poštovati odluke Vlade RS da migranti ne mogu ostajati na teritoriji RS.

"RS neće prihvatati nikakve međunarodne donacije radi građenja centara migrantskih na našoj teritoriji. Uvjeravamo građane i javnost da smo potpuno spremni i da ćemo reagovati na bilo kakvu opasnost", rekao je on.

Dodao je da članove Koordinacionog tijela posebno zabrinjava činjenica da je sve veći broj građana koji se bave krivičnim djelima krijumčarenje ljudi.

"Imamo operativna saznanja da se za prelazak u BiH naplaćuje do 700 eura, a za kretanje kroz cijelu BiH od 1.000 do 5.000 KM", kazao je Stevanović i dodao da ne žele da dozvole promjenu demografske slike u RS.