U USK DF je tas na vagi: POMAK neće s NES-om, sporazum s NIP-om ništa ne rješava

**

Izjava Željka Komšića, lidera DF-a kako su iz Američke ambasade u BiH tražili od SDP-a i Stranke za BiH da ne idu u koaliciju sa SDA nisu zvanično demantovali ni u samoj Ambasadi, a sumnja se povećala nakon što je američki ambasador u BiH Michael Murphy krenuo u obilazak kantona.

Prvo je otišao u Tuzlu kod gradonačelnika Jasmina Imamovića, a ubrzo i u Bihać kod Šuhreta Fazlića. Nezvanične informacije govore da se na diplomatski način davalo na znanje zvaničnicima da SDA nije poželjna, piše Patria.

No, odlazak i Elmedina Konakovića kod Šuhreta Fazlića (POMAK) ubrzo nakon Murphyjeve posjete produbila je dodatnu sumnju u priče da Ambasada SAD-a kroji vlast.

Potpisan je i sporazum kojim se Konaković pohvalio na Facebooku. Ali, praktično taj sporazum ništa ne znači. Demokratska fronta u ovom kantonu tas je na vagi.

Ono što je sigurno, iako je u BiH sve promjenljivo, jeste da POMAK neće ni u kakve dogovore ni koalciije s NES-om. Svi drugi su prihvatljivi, ali matematika je neumoljiva. I tu stupaju ‘na snagu’ tri ruke DF-a.

I samom Konakoviću rečeno je da POMAK neće nikakve dogovore postizati s NES-om, a što može biti tačka spajanja POMAK-a i SDA. Iako je NIP podijeljen u USK unutar stranke, teško je vjerovati da će NES oprostiti NIP-u približavanje POMAK-u, a znamo da je NES dio Osmorke.

Također i dio članstva Naše stranke u USK smatra da je ovom kantonu potrebna promjena, a to znači slanje NES-a u opoziciju.

Stranka demokratske akcije (SDA) ima osam zastupnika u USK, te ističu da potencijalnih partnera izdvajaju one s kojima trenutno imaju saradnju kao stranka, to je Demokratska fronta (DF) na višim nivoima vlasti i Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK) sa kojima sarađuju na nivou Gradskog vijeća u Bihaću posljednje tri godine.

Ova tri politička subjekta imaju 14 ruku u Skupštini Unsko – sanskog kantona.

Bit će dakle potrebna konačna odluka DF-a o tome kome će se prikloniti u ovom kantonu.