U USK nema mira, plate zdravstvenih radnika u raljama zastupnika koji žele svoje ministre

.
Dok većini zdravstvenih radnika u USK kasni plaća pojedini zastupnici u Skupštini to vide kao priliku da materijalizuju svoju ruku kroz rekonstrukciju Vlade. Zato je još na čekanju usvajanje Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja.

   Iskreno, ja pokušavam da skupim potpise kako bi održali vanrednu sjednicu i da to riješimo. Lično mislim da to ne treba vezati za rekonstrukciju Vlade o kojoj se ovdje odavno priča, ali imamo nekoliko poslanika koji u svemu vide svoju ličnu šansu pa nisam siguran šta će se dešavati. Ja ću sve uraditi da imamo sjednicu u roku dan dva, za Patriju je izjavio predsjednik Skupštine USK Mirzet Halkić iz SDP-a.

 

Da bi se očuvala većina u Skupštini zagovara se smjena čak pet ministara. Cijena je to apetita zastupnika koji su mijenjali dresove ili imaju namjeru da to učine. Tako više nije tajna da bivša zastupnica NIP-a Ifeta Kadić želi dovesti svog ministra za boračka pitanja iz Bosanske Krupe. U NIP-u bi gubitak rado nadoknadili, a to bi se moglo desiti preko zastupnika Nezavisnog bloka Nisveta Jusića. Žrtva bi bio ministar privrede Nijaz Kadirić koji je predsjednik Kantonalne organizacije NB-a.

 

- Hoće li se to desiti ja zaista ne znam. Sa gospodinom Jusićem sam imao korektnu saradnju i iskreno sam iznenađen. Imali smo sjednicu stranačkih organa koji su mu dali nedvosmislenu podršku, ali gospodin Jusić se u zadnje vrijeme ne javlja na telefon. Ako zaista ima namjeru za samostalno djelovanje biće isključen iz stranke, rekao nam je Kadirić.

 

Nova ministrica bi mogla doći iz Bužima, a riječ je o Samri Mehić. Podršku većini bi trebao naplatiti i zastupnik DF-a Almir Murić koji je u ovu stranku došao iz SDP-a. Za Patriju Murić kaže da poziv za Skupštinu još nije dobio, ali da podržava zakazivanje vanredne sjednice.

 

- Ja sam doktor i bilo bi nelogično da svojim kolegama otežavam situaciju tako što bi vezali odluke u vezi Fonda zdravstvenog osiguranja sa rekonstrukcijom vlade. Koliko znam problem nije bio u Skupštini jer se s dostavljanjem dokumentacije iz Zavoda zdravstvenog osiguranja kasnilo. To je dokument koji sam ja kao ministar uvijek imao prije početka nove kalendarske godine, a sada je sredina aprila, kaže Murić.

 

Ipak Murić ne krije da je uključen u razgovor oko rekonstrukcije Vlade. Nije želio potvrditi da će DF dati ministra zdravstva, ali kaže da je jedna od opcija dr Muris Halkić ljekar iz Cazina. Njegov dolazak u Ministarstvo navodno bi Muriću otvorio prostor da postane direktor Doma zdravlja Cazin.

 

- To jedno s drugim nema veze. Meni je to već nuđeno i nisam se još odlučio šta da radim, kaže Murić.

 

Gubitak Ministarstva zdravlja SDP bi kompenzirao imenovanjem ministra obrazovanja. S obzirom da bi Vladi nedostajalo ministara koji nisu iz reda Bošnjaka NES planira rotaciju u Ministarstvu pravde koje njima pripada.

 

Mjesecima je zbog apetita zastupnika u Skupštini trajalo natezanje i oko usvajanja budžeta, a sada kod zainteresovanih za rekonstrukciju Vlade vlada bojazan da bi usvajanjem finansijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje izgubili važno sredstvo pritiska.

 

- Ja se nadam da će biti dovoljno razuma da održimo sjednicu. O rekonstrukciji Vlade se nakon toga može mirnije razgovarati, smatra predsjedavajući Skupštine USK.

 

Ključ je ipak najviše u rukama premijera Mustafe Ružnića čiji NES također kontinuirano radi na privlačenju novih poslanika u svoje redove. Od njega se ipak očekuje da potrebe građana stavi ispred ličnih i stranačkih interesa skupštinskih zastupnika i da odvoji pitanje rekonstrukcije Vlade od osiguranja novca za zdravstvene institucije. Hoće li opšti interes nadvladati pojedinačne i grupne nezasitih političara pokazat će se tokom narednog dana. Budžet je usvojen zahvaljujući glasu zastupnice opozicione SDA Bernade Jukić - Kličić. Nezvanično ona je na ulaznim vratima NES-a, ali bolest jednog zastupnika iz SDP još uvijek svaku ruku u skupštinskoj većini čini važnom, a time i skupljom