U Velikoj Kladuši okončana jednomjesečna manifestacija „U njemu je najljepši uzor“

.
Brojnim aktivnostima u džamijama, mektebima, osnovnim i srednjim školama, te na javnom prostoru grada Velika Kladuša realizirana je jednomjesečna manifestacija pod nazivom „U njemu je najljepši uzor“ u organizaciji Medžlisa IZ Velika Kladuša. U sve ove aktivnosti su bili uključeni imami, vjeroučitelji, članice Odjela za brak i porodicu i članovi Mreže mladih.

Prezentacija Sire – životopisa Muhammeda, a.s., u osnovnim i srednjim školama Velike Kladuše je održana u JU „I srednja škola „Dr. Husein Džanić“ koordinatorima Vijeća učenika ove škole. U istoj školi je održana radionica – kružok o Muhammedu, a.s., na kojoj je govorio Amar-ef. Grahović. U OŠ „Donja Vidovska“ je upriličen kviz znanja o Muhammedu, a.s., kojeg je pripremio nastavnik vjeronauke prof. Adijan Šarić. Prezentacija o siri je bila predstavljena i u mektebima Vrnograč, Kudići, Trn Polje, Golubovići, Todorovska Čelinja, Donja Slapnica i Todorovo. Prezentaciju je realizovao Jasmin Delić.

„Svake godine fokus naših aktivnosti u rebi'u-l-evvelu je na mladim ljudima, gdje s njima kroz škole, mektebe i kroz Mrežu mladih putem multimedijalnih prezentacija predstavimo život i djelo Božijeg poslanika Muhameda, a.s.. Ovu aktivnost realizuju najuspješniji takmičari koji ostvare zavidne rezultate na takmičenju iz Sire svake godine koje organizira Rijaset IZ u BiH. Također se upriliče kvizovi za koje slijede vrijedne nagrade. Ova aktivnost nam se kroz godine pokazala kao iznimno važna, jer se mladi na njima prihvatljiv način upoznaju sa našim voljenim poslanikom Muhammedom, a.s. I sve druge aktivnosti koje smo realizrali zaslužuju naše poštovanje i zahvalnost.“ – izjavio je glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša Ismet ef. Mustedanagić.

Centralna mevludska svečanost održana u džematu Trn Polje, gdje su mevludski program izveli članovi hora „El-Bedr“, a prigodan vaz je održao glavni imam Ismet-ef. Mustedanagić.

Mreža mladih Medžlisa IZ Velika Kladuša je realizirala brojne aktivnosti. Oni su na dan 12. rebi'u-l-evvela dijelili slatkiše sa porukama hadisa na ulicama Velike Kladuše, članovi Mreže mladih Almedina Ameti i Sabira Balkić održale su veoma zanimljivu radionicu za najmlade polaznike mekteba Gradske džamije i džemata Drmaljevo. Mreža mladih je organizovala prvu samostalnu izložbu kaligrafskih radova mladog kaligrafa Jasmina Delića u haremu Gradske dzamije u Velikoj Kladuši.

„U obilježavanju ovog mubarek mjesec, aktivnosti u našem medžlisu su fokusirane najviše na mlade ljude, te mi u Mreži mladih smo i ove godine uložili maksimum napora da na najljepši način predstavimo život našeg poslanika mladim ljudima u našem gradu. Posebno mi je drago da su reakcije pozitivne i da su efekti vrlo dobri. I dalje ćemo se truditi da kroz našu mrežu promovišemo vrijednosti naše vjere. Muhammedov, a.s., je primjer morala i ljudskosti, pa je i promocija njegovog života u stvari promocija vrijednosti života.“ – poručio je Amar-ef. Grahović, koordinator Mreže mladih ovog medžlisa.

Odjel za brak i porodicu je također uzeo aktivno učešće u realizaciji aktivnosti povodom rebi'u-l-evvela. Upriličena je posjeta članica ovog odjela Odjelu za brak i porodicu Medžlisa IZ Bosanski Petrovac, kao i učešće na centralnoj mevludskoj svečanosti za žene u Gradskoj džamiji u Bihaću.

 

„Po prvi put smo organizirali mevlud za žene na prostoru našeg medžlisa u džamiji džemata Podzvizd – Kosa. Mevludski program su izvele polaznice naših halki Kur'ana, članice hora „El-Verdu“ i djevojčice iz OŠ „25. novembar“ sa svojom nastavnicom prof. Almirom Džanić, a mevludsku besjedu je održala prof. Halida Pehlić. Na ovom mevludu smo podijelili brojače koji se koriste kao tzv. elektronski tespih i nakon svečanosti smo uručili prigodan poklon ženi koja je tokom mevluda donijela najviše salavata na Muhammeda, a.s. Povratne informacije koje dobivamo od naših članica nam govore da je način, na koji smo obilježili ovaj mjesec, pun pogodak.“ – istakla je muallima Amina Makić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Velika Kladuša.

Sve pomenute aktivnosti su prezentirane i na lokalnim medijima, te putem društvenih mreža, a organizatori se nadaju da su sve ove aktivnosti zadovoljile potrebe džematlija, posebno mladih i žena, a u želji da svima nama Muhammed, a.s., bude najljepši uzor.