U Velikoj Kladuši vatrogasci sanirali poplavu i gasili požar

kladusa

Servisne informacije za protekla 24 sata.

Prema informacijama koje smo jutros dobili iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ vodosnabdijevanje na području općine je uredno. Kvar koji je jučer uzrokovao prekid vodosnabdijevanja u naselju Zagrad, Hukića brdo i Drmaljevo je saniran.

Kladuški vatrogasci, prema riječima dežurnog Grahovića, bilježe dvije intervencije. Prva je bila usljed saniranja poplave uzrokovane puknućem glavne vodovodne cijevi u ulici Ive Marinkovića (od 12:28 do 13:06h), a u drugoj intervenciji vatrogasci su gasili šumski požar u naselju Rudnik ( od 21.03 do 22:30h).

Elektronapajanje je stabilno, a zbog planskih radova Podružnice “Elektrodistribucije” Bihać na elektroenergetskim objektima, danas će doći do prekida u isporuci električne energije od 09:00 do 16:00h za trafopodručje Tunjevac.

Službenici Policijske stanice evidentirali su jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih lica, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta.

Medicinsku pomoć u Hitnoj službi doma zdravlja Velika Kladuša zatražilo je 58 pacijenata, a jedan je upućen na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać. Dežurni su bili dr. Mustafa Hodžić i dr. Amra Zulić.

Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema utvrđenom rasporedu.

Nastavak prekinute XI i XII redovna sjednica Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša zakazani su za danas u 11:00h.

Program manifestacije „Kladuško ljeto 2022“ se od danas nastavlja sa nešto izmjenjenim rasporedom sadržaja:

U novom terminu danas na Trgu mladih od 21h publiku će zabavljati Benjamin Kličić.

U petak, 22. jula na Trgu mladih od 20:00 sati plesno-zabavni program izvešće članovi Sportsko-plesnog kluba Glorija. A odmah nakon toga u Parku ORB „7 sekretara SKOJ-a“ od 21:00h nastupa lokalni muzičar Baja Kendić & band. Muzički program upotpuniće i DJ Gipsy.

Po ranije utvrđenom rasporedu, Viki Miljković dolazi 23. jula na Trg mladih od 21:00h.

Sedmicu će u nedjelju, 24. jula na Trgu mladih zaključiti jedan poseban događaj – cjelovečernji koncert pod nazivom „Veče kladuških muzičara“ na kojem će nastupiti brojni lokalni izvođači. Koncert počinje u 21:00h.

– Danas u Bosni i Hercegovini sunčano i toplo vrijeme. Tokom dana, uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne u centralnim područjima malo svježije u odnosu na krajnji jug i sjever naše zemlje. Najviša dnevna od 31 do 38, na jugu do 40 stepeni.

– Biometeorološka prognoza je lošija usljed toplotnog vala koji će se, osim u dijelu Hercegovine, širiti i na sjeveru Bosne. Dugotrajni period visokih temperatura nepovoljno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Sa odmicanjem dana će biti sve toplije, a pojačan osjet sparine u poslijepodnevnim satima mogao bi izazvati reakcije u vidu glavobolje, dekoncentracije i malaksalosti, stoga je neophodno maksimalno reducirati boravak na otvorenom, izbjegavati duže izlaganje suncu i jače fizičke napore. Manjak svježine tokom noći također će uzrokovati probleme sa snom. Savjetujemo Vam da se pridržavate uputa nadležnih službi.

Stanje na cestama

Zbog visokih dnevnih temperatura savjetujemo vozačima da na duža putovanja kreću u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

U toku su radovi na redovnom održavanju tunela Gaj na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica. Za vrijeme izvođenja radova vozila saobraćaju jednom tunelskom cijevi, u dvosmjernom režimu saobraćaja. Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj. Molimo vozače da na ovim dionicama voze znatno smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog sanacionih radova, danas (20.07.) od 07 do 19 sati na magistralnom putu Skokovi-Srbljani, kroz naselje Ćoralići vozila će saobraćati usporeno, jednom trakom.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo magistralne puteve Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive), Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač-Dubovsko) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Zbog radova na teritoriji Bosne i Hercegovine (od Draksenića prema graničnom prelazu) granični prelaz Gradina nije u funkciji.

Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros su kraća čekanja na ulazu u BiH.