U Zagrebu privedena četiri navijača povezana sa transparentom s govorom mržnje

Govor mržnje
Zagrebačka policija privela je četiri osobe koje povezuje s izvješavanjem transparenta s natpisom kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom.

 

Policija je u petak izvijestila kako privedene povezuje s izvješavanjem natpisa s govorom mržnje dan ranije u zagrebačkom naselju Kustošiji. Navode kako su u četvrtak u večernjim satima zaprimili dojavu o narušavanju javnog reda i mira u Kustošijanskoj ulici, pa su odmah na mjesto događaja uputili policajce koji tamo nisu zatekli niti neposredno svjedočili ponašanju vezano za dojavu o remećenju javnog reda i mira. No, ističu, poduzeli su radnje kako bi započeli kriminalističko istraživanje. ”S obzirom na naknadno objavljenu fotografiju na pojedinim društvenim mrežama, u to kriminalističko istraživanje bit će uključeno i utvrđivanje okolnosti njenog nastanka”, kažu u policiji. Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama nalazi se nekoliko Dinamovih navijača koji drže natpis “J..at ćemo srpske žene i djecu”, uz slovo ‘U’ koje je pretvoreno u ustaški simbol. Uz to, mladići koji su stajali na zidiću na kojem piše ‘Dinamo svetinja’ izvijesili su i zastave HOS-a. Fotografiju je u petak na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće, dok je hrvatski premijer Andrej Plenković istoga dana osudio taj čin.

”Bilo što što je takvo ja najoštrije osuđujem, tome nema mjesta u javnom prostoru, za svaku osudu je to. Za mene tu nema dilema, neprihvatljivo je i za svaku osudu”, rekao je Plenković. Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je izrazio uvjerenje da je policija pokrenula istragu vezano za spomenuti transparent, ističući da će policija riješiti svaki poziv na nasilje i etničku netrpeljivost, prenosi Hina. Uvjeren je da će policija riješiti ovaj slučaj, kao i svaki “koji poziva na nasilje i etničku netrpeljivost i u to ne treba ni malo sumnjati”.