U Zagrebu uhapšene majka i dadilja teško zlostavljanog dvogodišnjaka

Majka i dadilja dvoipolgodišnjaka koji je od subote u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti s ozljedama za koje se sumnja da su posljedica zlostavljanja uhićene su i očekuje ih kaznena prijava i predaja pritvorskom nadzorniku, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Policija će se priopćenjem oglasiti nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja kada će biti poznati i koja im se kaznena djela stavljaju na teret.

Nakon policije majku i dadilju ispitat će i zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, a očekuju se i mjere Centra za socijalnu skrb. Ravnateljica Centra Tatjana Brozić Perić izjavila je kako smatra da se radi o kaznenom djelu te najavila da će od suda zatražiti "mjeru žurnog izdvajanja djeteta".

Dvogodišnjak se oporavlja

Maleni dvogodišnjak kojeg je u subotu susjeda dovela na hitni prijem zagrebačke Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, dobro se oporavlja.

Kako je potvrdio ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić, dječak je u dobrom općem stanju i komunicira sa svojom okolinom.

Osim svježe ozljede - prijeloma nadlaktične kosti zbog koje je i hospitaliziran, liječnici su, neslužbeno doznajemo iz Klaićeve, dječaku utvrdili i dva starija prijeloma na obje podlaktice. Prema onome što su vidjeli na rendgenskim snimkama, liječnici su zaključili da su prijelomi nastali udaranjem ili savijanjem dječakovih ruku. Ti prijelomi nikada nisu liječeni, prenosi Index.hr.

Majka uhićena

Liječnici su ustanovili kako je riječ o ozljedama kakve ne nastaju od padova ili slučajnog ozljeđivanja, a to je dodatno potvrdilo njihove sumnje da je dječak teško zlostavljan.

Iako se najavljivao njen dolazak u Klaićevu, majka još nije posjetila dječaka. Kako doznajemo iz bolnice, ona se jučer telefonski javila i najavila svoj dolazak tijekom jučerašnjeg dana, no nije se pojavila.

Ravnatelj Klaićeve je kazao da je dijagnostička analiza dječaka kompletno završena.

"S obzirom na okolnosti ozljeda, sumnja se u fizičko zlostavljanje djeteta", kazao je ranije danas ravnatelj Goran Roić te je naglasio da su obavijestili sve nadležne službe.

Dječak ostaje na liječenju

U razgovoru za Index dodao je da će dječaka zadržati na liječenju i da nema govora o puštanju iz bolnice, o čemu se dogovaraju s Centrom za socijalnu skrb. Napominje kako surađuju s Centrom i policijom koja provodi istragu.

Iako su dječakove ozljede bile ozbiljne uz višestruke prijelome različite starosti i ožiljke za koje se sumnja da su nastali gašenjem opušaka, Roić kaže da se dječakovo stanje poboljšava. Ravnatelj Klaićeve ujedno je naglasio da dječakova majka neće moći doći u posjetu bez policijske pratnje.

Policijska uprava zagrebačka potvrdila je Hini da je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Ravnateljica zagrebačkog Centra za socijalnu skrb Tatjana Brozić Perić smatra da se radi o kaznenom djelu.

Iako su se s majkom dječaka u Centru i prije susretali, nisu znali da joj treba pomoć u brizi za dijete pa joj nisu pružili ni obiteljsko-pravnu zaštitu, ističe ravnateljica.