U završnoj fazi rješavanje pitanja nepropisno deponovanog tekstilnog otpada koji se nalazi u Bihaću

Jjj

Dana 9.12.2020. godine premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić primio je u radnu posjetu premijera Federacije BiH Fadila Novalića sa saradnicima. 

Sastanku su pored premijera prisustvovali i dopredsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Razim Halkić, ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić, ministar Ministarstva privredeNijaz Kadirić, te gradonačelnik Grada Bihaća Šuhret Fazlić.

Pored brojnih tema na sastanku, na inicijativu ministraMinistarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Adnana Alagića, razgovaralo se i o pitanju nepropisno deponovanog tekstilnog otpada koji se nalazi na lokaciji dvorišnog prostora bivšeg preduzeća “Tehnopek” u naselju Privilica, zbog kojeg je ovo Ministarstvo više puta slalo urgencije prema Federalnom ministarstvuokoliša i turizma i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Uzimajući u obzir da smo dobili povratnu informaciju od strane Kabineta premijera Federacije BiH, da je okončana procedura javne nabavke u okviru koje je odabrana firma koja će na odgovarajući način zbrinuti ovaj otpad, i to ne samo u Bihaću, već i u Kantonu 10, tj. općinama Drvar i Bosansko Grahovo, kao i da se slijedeće sedmice očekuje potpisivanje ugovora sa istima, iz tog razloga očekujemo da će u najkraćem mogućem roku, početi i njegovo uklanjanje.

Ujedno koristimo priliku da se zahvalimo premijeru Federacije BiH, na angažmanu za rješavanje ovog velikogproblema sa kojim Unsko- sanski kanton nosi još od 6. jula 2020. godine kada je isti bez znanja vlasti odložen, a što je izazivalo veliko ogorčenje i nezadovoljstvo građana koji se svakodnevno obraćaju našem Ministarstvu i traže hitno rješavanje ovog problema.