U zračnom napadu kod Kirkuka ubijeno 25 pripadnika ISIL-a

Najmanje 25 osoba ubijeno je u zračnom napadu na novootkriveno skrovište skupine Islamska država Irak i Levant kod iračkog grada Kirkuka.

General iračke vojske Maan al-Sadi za Anadoliju je izjavio kako su zračni napad na sjevernoj planinskoj periferiji Kirkuka izvele koalicijske snage koje u borbi protiv ISIL-a predvode Sjedinjene Američke Države.

"Bombarderi su pogodili dva skrovišta u kojima su bili teroristi. Uništen je i tunel koji su teroristi koristili u dužini od blizu pola kilometra", kazao je Al-Sadi.

On je rekao da su preostale ćelije ISIL-a i dalje prijetnja po sigurnost u Kirkuku i ostatku Iraka te da tamošnje snage sigurnosti poduzimaju maksimalne napore u neutralizaciji tih elemenata.

Problem 'uspavanih ćelija'

U subotu su pripadnici ISIL-a izveli bombaški napad na dalekovod i ostavili bez struje cijeli distrikt Haviju, koji se nalazi južno od Kirkuka.

Irak je već dva desetljeća poprište duboke političke i sigurnosne krize.

ISIL je na ljeto 2014. godine okupirao irački Mosul i niz susjednih regija, a združenom operacijom iračkih snaga regija je oslobođena u srpnju prošle godine.

Stalnu sigurnosnu prijetnju u Iraku i dalje predstavljaju takozvane uspavane ćelije ISIL-a.