Ubio se Mićo Praštalo zvani "Kudra", optuženik za ratne zločine u Krajini

U Sanskom Mostu jučer se ubio Mićo Praštalo zvani "Kudra", kojem se pred Sudom BiH sudilo za zločine protiv čovječnosti počinjene 90-tih godina prošlog stoljeća u Bosanskoj krajini, potvrđeno je za Klix.ba u MUP-u USK.

Kako nam je rečeno, sinoć oko 17:30 sati, Policijskoj stanici u Sanskom Mostu dojavljeno je da je na putu u Lušci Palanki u vozilu pronađeno beživotno muško tijelo.

"Utvrđeno je da se radi o M. P. (1945.). Uviđajnim radnjama rukovodi tužilac, a mrtvozornik je utvrdio da se radi o nasilnoj smrti. Sve ukazuje na to da je smrt nastupila samoubistvom počinjeno vatrenim oružjem", kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK, dodajući da policijski službenici i dalje rade uviđaj te da bi danas trebala biti urađena obdukcija tijela.

Praštala su u decembru 2017. godine, na osnovu naloga Tužilaštva BiH, uhapsili pripadnici SIPA-e zbog ratnih zločina. Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 17. januara 2018. godine optužnicu koja optuženog tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, a suđenje je počelo u maju.

Praštalo je, prema optužnici, bio komandant 6. bataljona, koji je bio u sastavu 6. sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i učestvovao je u progonu civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva sa područja Ključa i Sanskog Mosta.

Teretilo ga se da je u periodu od maja do septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), Teritorijalne odbrane i pripadnika milicije, usmjerenog protiv civilnog stanovništva muslimanske i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most i Ključ, učestvovao u progonu stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

U napadu su granatirani civilni objekti, stanovništvo ubijano i istjerivano iz svojih domova, koji su pljačkani i paljeni. Istjerano civilno stanovništvo odvođeno je na mjesta gdje su skupljani i razdvajani, a potom zatvarani u formirane zatočeničke objekte u Sanskom Mostu i Ključu, gdje su zatočeni muškarci bili izloženi fizičkim i psihičkom zlostavljanju, a zatim veliki broj zatočenika transportovan u logor "Manjača" na Manjači, ili potjeran na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

"Svjestan tog napada i da njegove radnje čine dio tog napada u svojstvu komadanta 6. bataljona, koji je bio u sastavu 6. sanske brigade VRS, učestvovao je u progonu civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, na način da je naredio, izvršio, te znao, a nije spriječio niti kaznio, ubistva, zatvaranja i druga teška oduzimanja fizičke slobode suprotna osnovnim pravilima međunarodnog prava", navodi se u optužnici.