Ubio vršnjaka u učionici u Njemačkoj: Majka kaže da je gledao vijesti o masakru u školi u Beogradu

.
Majka je potvrdila i da je pištolj, kojim je Mateja ubio Pavlosa, vlasništvo dječakovog djeda, te da je bio zaključan

Dječak Mateja Z. (15), porijeklom sa Kosova, koji je prije tri dana u učionici u njemačkom gradu Ofenburgu ubio svog vršnjaka, pratio je vijesti o masakru u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", javljaju njemački mediji, prenosi Telegraf.rs.

Nakon ubistva u školi pojavili su se stravični detalji zločina koji je šokirao Njemačku. Najšokantniji detalj, kako navodi "Bild", jeste da je Mateja prvobitno planirao da zapali svoju žrtvu.

On je prije tri dana u učionici iz pištolja pucao na svog vršnjaka Pavlosa (15), koji je preminuo od zadobijenih povreda nekoliko sati kasnije.

Zakazao upaljač

Mateja, učenik devetog razreda, tog jutra uzeo je iz zaključanog ormana uzeo dedin pištolj i otišao u školu.

Ali, kako se sada ispostavlja, on je u početku imao drugačiji plan.

"Ofenburger tageblat" navodi da je Mateja nasred učionice prvo polio svoju žrtvu zapaljivom tečnošću i pokušao da ga zapali, ali mu je zakazao upaljač.

Tokom pretresa policija je u školi pronašla flašu za koju se sumnja da je u njoj bio zapaljiv materijal. Kako se navodi, Matejeva majka rekla je policiji da jedina zapaljiva tečnost koju imaju u kući jeste ulje za loženje koje se nalazi u podrumu.

Ona je potvrdila i da je pištolj, kojim je Mateja ubio Pavlosa, vlasništvo dječakovog djeda, te da je bio zaključan.

Snose odgovornost

- Da, oružje je iz naše kuće, za šta svi snosimo odgovornost, ali pištolj je bio pod ključem - rekla je ona i dodala da njen sin nikada ranije nije imao veze sa oružjem.

Ona nije mogla da kaže šta bi mogao da bude motiv ovog jezivog zločina.

- Nedavno je bila pucnjava u školi u Srbiji i pratio je vijesti. Gledao je i te horor scene na TikToku. Prije dva mjeseca mi je rekao da je na TikToku video kako je 14-godišnjak ubio vršnjaka u Loru na Majni zbog duga od 60 eura - prisjetila se majka dječaka ubice.

Policija, pak, navodi da bi motiv mogla biti ljubomora ili vršnjačko nasilje.

Drugovi iz razreda ubijenog Pavlosa rekli su da su on i Mateja bili zaljubljeni u istu djevojku, a majka da je čula da je došlo do sukoba oko djevojčice. Ipak, ona sumnja da bi to mogao biti motiv.

Prilično tajnovit

- Od početka školske godine bio je prilično tajnovit, jedva da je govorio. Mora da se nešto dogodilo u školi. Da li postoji neka vrsta ucjene, neka vrsta sprdnje? Sve su to spekulacije - rekla je ona i dodala da mu Pavlos nikada nije bio prijatelj.

Na kraju je dodala da joj je rečeno da može da ga vidi tek 22. novembra.

- Ne znam kako će da se nosi sa svim ovim - rekla je na kraju Matejeva majka.

Policija je zaplijenila njihove mobilne telefone i kompjutere i uvela privremenu zabranu kontakta sa sinom koji je u pritvoru.

- Žao mi je dječaka i njegove porodice. Mateja je moje jedino dijete - dodala je majka.